Yunanistan'dan flaş Türkiye açıklaması: Derhal görüşmeye hazırız!
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Deniz yetki alanı için Türkiye ile derhal görüşmeye hazırız" açıklamasında bulundu
Atina'da Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelen Miçotakis, Türkiye'den somut belgeleri edindikten sonra, tartışılması gereken tek konu olan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda derhal keşif çalışması başlatmaya hazır olduklarını ifade etti.
Gerginliğin azalması konusunda süreklilik ve tutarlılık göstermesi gerektiğini vurgulayan Yunan Başbakan, diyalogların ancak bu şekilde meyve vereceğini ve Yunanistan'ın buna her zaman açık olduğunu belirtti.
Miçotakis, Avrupa Birliği'nin Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne verdiği desteğin, AB'nin stratejik çıkarları ile bölgenin tehlikede olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.
Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan sığınmacı kampı Moria'da çıkan yangına da değinen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Midilli'de yaşananların özellikle salgınla birlikte ne kadar karmaşık hale geldiğini vuruladı ve göçmenler konusunda Avrupa'nın desteğinin dayanışmaya dönüştürülmesi gerektiğini belitti.
ASKERLİK SÜRESİNİN UZATILACABİLECEĞİNİ AÇIKLADI
Yunanistan Başbakanı Miçotakis Selanik'te düzenlediği basın toplantısında ise, Yunanistan'daki askerlik süresi konusunda değişikliğe gidileceğini duyurdu. Miçotakis, yaptığı açıklamada, ülkede zorunlu askerlik hizmeti yaşının 18 olmasının planlandığını, askerlik süresinin 9 aydan 12 aya çıkartılması için hazırlık yapacaklarını ifade etti.
Yunanistan Kuvvetleri, 90 bini profesyonel asker olmak üzere 136 bin askeri personeli bünyesinde barındırıyor. 9.3 milyar dolarlık savunma bütçesine sahip olan Yunanistan ordusu, bütçesinin %73.9’unu personel giderlerine ayırmak zorunda kalıyor. Öte yandan ABD merkezli, bağımsız Global Firepower'ın 2020 raporuna göre Türk Silahlı Kuvvetleri, dünyanın en güçlü 9'uncu ordusu konumunda bulunuyor. Aynı listede Yunan ordusu 33. sırada yer alıyor.
ALMANYA 1500 MÜLTECİ DAHA ALACAK
Yunanistan'ın Midilli adası Moria mülteci kampındaki yangının ardından zor durumdaki mültecilerden 1500'ünün Almanya tarafından kabul edileceği duyuruldu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Yunan adalarından yaklaşık 1500 göçmen daha almayı kabul ettiklerini, konuyla ilgili olarak Yunan hükümetiyle görüşüldüğünü açıkladı.
Almanya'nın girişimiyle geçen hafta aileleri olmayan 400 mülteci çocuğun 150'sinin Almanya’ya 100'ünün Fransa ve geri kalanlarının 11 Avrupa ülkesi tarafından alınacağı konusunda anlaşma sağlanmıştı.
Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan sığınmacı kampı Moria'da çıkan yangın sonrası sokakta kalan sığınmacıların durumu konusunda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), adada "insani acil durum" yaşandığını belirterek, Avrupa ülkelerini "derhal harekete geçmeye" çağırmıştı.
Yaklaşık 2 bin 750 kişilik kapasiteye sahip Moria kampında yaklaşık 13 bin mülteci yaşıyordu. Somalili bir mültecide koronavirüs tespit edilmesinin ardından kamp Eylül ortasına kadar karantinaya alınmıştı.
Kaynak: Haber Global TV