Uluslararası Adalet Divanı 'Refah' kararını açıkladı: İsrail askeri saldırıları acilen durdurmalı

HABER MERKEZİ
Gazze

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail saldırısı altındaki Gazze'deki insani durumun daha da kötüleştiğini ve yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. UAD, ek tedbir kararlarını açıkladı: "İsrail askeri saldırıları acilen durdurmalı." İsrail tarafından ise 'Refah'ın işgali' mesajı geldi.

Uluslararası Adalet Divanı, Lahey'deki oturumda İsrail'e ek yaptırım kararlarını açıkladı. Duruşmada, Refah'taki durumun 'felaket' olarak sınıflandırıldığı belirtilerek, "Son mahkeme kararından bu yana Refah'taki durum daha da kötüleşti" denildi.

'REFAH' KARARLARI AÇIKLANDI

Alınan geçici önlemlerin değişen durumdan kaynaklanan sorunları tam olarak gidermediği belirtilen açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı, İsrail saldırısı altındaki Gazze'deki insani durumun daha da kötüleştiğini ve yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi ve kararlar şöyle açıklandı:

- İsrail, Filistinlilerin kısmen dahi yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına sebep veren askeri saldırılarını ve tüm eylemleri derhal durdurmalıdır.

- İsrail soruşturmacıların Gazze şeridine erişimini sağlamalı.

- Refah için ek tedbir kararı alındı. İsrail, Refah Sınır Kapısı'ndan geçişleri açmalı. 

- İsrail alınan önlemler hakkında 1 ay içerisinde rapor sunmalı.

İSRAİLLİ AŞIRI SAĞCI BAKAN: VERİLECEK YANIT REFAH'IN İŞGALİ

İsrailli aşırı sağcı Bakan İtamar Ben Gvir, Adalet Divanı'nın kararını Yahudi karşıtı olarak tanımladı. Mahkemenin aldığı kararlara verilecek yanıtın ise Refah’ın işgali olduğunu söyledi.

"SAVAŞIN DURMASINI İSTEYENLER İSRAİL'İ İSTEMİYOR"

İsrail Maliye Bakanı Smotrich ise, "Savaşın durmasını isteyenler İsrail’in var olmasını istemiyor" dedi.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Hamas kararı memnuniyetle karşıladığını ancak bunun da yeterli olmayacağını ve İsrail’in Gazze’nin tamamına yönelik saldırıları durdurması gerektiğini söyledi.