SON DAKİKA! İran tankeri patladı, petrol Kızıldeniz'e aktı!

SON DAKİKA! İran tankeri patladı, petrol Kızıldeniz'e aktı!

Son dakika... Suudi Arabistan'ın liman kenti Cidde'de İran tankerinde patlama yaşandı, Tahran bunun bir 'terör saldırısı' olduğunu iddia etti. Tankerdeki hasar sonucu, petrolün Kızıldeniz'e aktığı bildirildi

İran'a ait bir petrol tankerinde patlama meydana geldi, Tahran bunun bir terör saldırısı olduğu iddiasında bulundu. Tanker alev alırken, petrol denize akmaya başladı. Tankerin Suudi Arabistan'ın liman kenti Cidde'nin güneybatısında 60 mil uzaklıkta olduğu aktarıldı.  İlerleyen saatlerde ise IRNA, sızıntının kontrol altına alındığını duyurdu.

İRAN: İKİ AYRI YERDEN SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İran’a ait SABITI petrol tankerine yönelik saldırıyı doğrulayarak, "Petrol tankerine Kızıldeniz'in doğusundan yarım saat aralıkla iki ayrı saldırı yapıldı” dedi.

Petrol tankerine Kızıldeniz'in doğusundan yarım saat aralıkla saldırı gerçekleştiğini açıklayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, tankerde durumun kontrol altına alındığını söyleyerek, "Petrol tankerindeki mürettebat saldırıdan hiçbir zarar görmedi" dedi. İran petrol tankerlerine Kızıldeniz'de birkaç ay önce de saldırı girişimleri olduğunu ifade eden Musevi, saldırılara ilişkin soruşturma başlatıldığını aktardı. Tankerin petrol mahzeninde hasar oluştuğunu söyleyen Musevi, Kızıldeniz'de meydana gelen çevre kirliliğinden saldırıyı gerçekleştiren faillerin sorumlu olduğunu kaydetti. Musevi, İran Milli Petrol Şirketinin saldırıyı soruşturmaya başladığını da belirtti.

SAUDI ARAMCO PETROL TESİSLERİNE SALDIRI 

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesiste, 14 Eylül'de yerel saatle 04.00'te silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen saldırı sonucu yangın çıktığı açıklanmıştı. Yemen'deki Husiler, ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı 10 SİHA kullanarak düzenlediklerini iddia etmişti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın tesislerine yapılan saldırı nedeniyle ülkenin petrol üretiminde günlük 5,7 milyon varil kesinti olduğu belirtilmişti. 

Saldırının ardında İran'ın olduğunu öne süren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a giderken yaptığı açıklamada, bir kez daha petrol tesislerinin vurulmasından İran'ı sorumlu tutmuş ve saldırıyı ilk kez "savaş nedeni" sözleriyle tanımlamıştı. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Pompeo'yu, ABD Başkanı Donald Trump'ı İran'a karşı bir savaşa sürüklemek için aldatmaya çalışmakla suçlamış ve İran'ın saldırıyla ilgisi olmadığını savunmuştu. Trump ise ABD'nin savaşa hiç olmadığı kadar hazır olduğunu ancak savaşın en son seçenek olacağını belirtmişti. 

Pompeo, daha sonra savaş söylemlerinden geri adım atarak, İran'a karşı uluslararası bir koalisyon kurma çabasında olduklarını ve "barışçıl bir çözüm" amaçladıklarını açıklamıştı.


son dakika son dakika haber İran tanker patlama Cidde Suudi Arabistan