Son Dakika! Iraklı Şii lider Mukteda Es Sadr siyasi kariyerinden istifa ettiğini açıkladı

Dünya haberleri Irak

Iraklı Şii lider Mukteda Es Sadr siyasi kariyerinden istifa ettiğini açıkladı. Tüm şahsi ofisleri kapattığını duyurdu. Sadr yanlıları Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla siyasetten çekildiğini açıkladı.  Sadr ayrıca Sadr Grubu’na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirtti.  

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bugün saat 15.30’dan sonra gerilimin tırmandığı başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

Sadr destekçilerinin korunaklı Yeşil Bölge’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basması sonrasında Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Bakanlar Kurulu çalışmalarının bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını duyurdu.

GÜVENLİK GÜÇLERİ KIRMIZI ALARMDA

Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, tüm güvenlik birimlerinin kırmızı alarma geçtiğini belirterek, izinli olan güvenlik güçlerini acilen göreve çağırdı. Öte yandan, ülkenin güneyine sıçrayan protestolarda Sadr destekçileri Meysan ve Zikar kentlerinde yolları lastiklerle kapattı. Devlet binalarına baskın düzenleyen Sadr destekçileri nedeniyle Meysan ve Zikar'da resmi kurumlar kapatıldı.

 

IRAK'TAKİ SİYASİ KRİZ

Irak'ta en büyük kitlesel tabana sahip Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr, Ekim 2021'deki seçimden galip çıksa da hükümeti kuramamış, ardından grubundaki milletvekillerini istifa ettirerek siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr yanlıları protestolara başlamıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika Irak Mukteda es-Sadr