Rusya, Hafter'in ateşkesi imzalamadığını duyurdu!

Rusya, Hafter'in ateşkesi imzalamadığını duyurdu!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da ateşkes için taslak bir metin ortaya çıkardıklarını, metni Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın imzaladığını, Hafter tarafının ise yarın sabaha kadar süre istediğini bildirmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Ocak'ta, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı. Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile çatışan Hafter güçlerinin kabul etmesiyle ateşkes 12 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Moskova'ya gitmişti. Türk yetkililer ile Rus yetkiler Libya konulu görüşmeler gerçekleştirmişti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Conte ile yaptığı ortak açıklamada "Libya'da ateşkesin kısa sürede imzalanmasını istiyoruz. Moskova'da görüşmeler olumlu istikamette devam ediyor" demişti.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri "Sergey Lavrov, Libya'da ateşkes için taslak bir metin ortaya çıkardıklarını, metni es-Serrac'ın imzaladığını, Hafter tarafının ise bu sabaha kadar süre istediğini bildirmişti.

HAFTER ATEŞKESİ İMZALAMADI

AFP haber ajansı ile, Reuters haber ajansı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdıkları haberinde, Hafter'in ateşkesi imzalamadan Moskova'dan ayrıldıklarını duyurdu. 

Orta Doğu’da yayın yapan bir televizyon kanalına konuşan Hafter’in heyetinde bulunan bir delegasyon Hafter’in anlaşma taslağını incelediğini fakat Hafter aleyhinde birçok kararlar bulunduğu için Hafter’in anlaşmayı imzalamadığını söyledi.

Hafter tarafı bundan sonraki süreçte Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile görüşmelere devam edip etmeyeceği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Al Arabiya kanalı da dün yapılan görüşmeler sırasında Hafter'in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını duyurmuş, ismi açıklanmayan bir kaynağın da bilgiyi doğrulayarak "Hafter Moskova'dan ayrıldı. Anlaşmayı imzalamadı" dediği bilgileri yer almışrı. Sosyal medya hesapları tarafından Hafter'in 'Dassault Falcon 900' tipi bir özel uçakla, Şeremetyevo Havalimanı'ndan batı Avrupa istikametine doğru hareket ettiği bilgisine yer verilmişti. 


son dakika son dakika haber Rusya Hafter ateşkes Moskova