ABD'den kritik mektup: İran ile ön koşulsuz görüşmeye hazırız!

ABD'den kritik mektup: İran ile ön koşulsuz görüşmeye hazırız!

ABD, Birleşmiş Milletler'e bir mektup yazarak gerilimin daha fazla tırmanmaması için İran ile yapılacak görüşmelere ön koşul olmaksızın hazır olduklarını belirtti.

ABD, Birleşmiş Milletler'e bir mektup yazarak gerilimin daha fazla tırmanmaması için İran ile yapılacak görüşmelere ön koşul olmaksızın hazır olduklarını belirtti. ABD, BM'ye yazdığı mektupta Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyonu meşru müdafaa olarak nitelendirdi, ayrıca bölgedeki personelini korumak adına gerekli her türlü adımı atacağını da belirtti. 

ABD basınında yer alan haberlere göre, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsicisi Kelly Craft, BM Güvenlik Konseyine sunduğu mektupta, ülkesinin "uluslararası barışın ve güvenliğin daha da tehlikeye girmesini veya İran rejiminin tansiyonu tırmandırmasını önlemek amacıyla" müzakerelere hazır olduğunu yazdı.

Craft, mektubunda İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin, ülkelerin meşru müdafaa haklarını kullanmak için attıkları herhangi bir adımı BM Güvenlik Konseyine "derhal bildirmesini" gerektiren BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşrulaştığını savunarak ABD'nin Orta Doğu'daki personelini ve çıkarlarını korumak için "gerekirse" ilave eyleme geçeceğini belirtti. 

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi de Konseye yazdığı mektupta, ABD'nin İran'a ağır ekonomik yaptırımları sürdürürken müzakere önerisinde bulunmasının "inanılmaz" olduğunu kaydetti. 

Ravançi, İran'ın ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü balistik füzelerle vurmasının da BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi çerçevesinde meşru olduğunu belirterek, "Tahran, Irak'taki Amerikan üssünü hedef alan ölçülü ve orantılı askeri yanıt ile meşru müdafaa hakkını kullanmasının ardından gerilimin tırmandırılması ya da savaş arayışında değil." ifadesini kullandı. 

İran'ın BM Daimi Temsilcisi, Ayn el-Esed Hava Üssü'ne yönelik operasyonun, "titizlikle düzenlendiğini, askeri hedefleri nişan aldığını, dolayısıyla beraberinde bölgedeki sivil mülklere ve sivillere zarar vermediğini" bildirdi.

Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurmasının ardından dün Tahran yönetimi de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup göndermiş, mektupta "Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verilmişti. 

ABD Başkanı Donald Trump, dün İran'ın Irak'taki ABD üslerini vurmasıyla ilgili açıklama yaparak "İran davranışlarını düzeltene kadar yaptırımlar sürecek" diye konuştu.


son dakika son dakika haber İran BM ABD-İran Süleymani