İran Dışişleri Bakanı Zarif İstanbul'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme öncesi kritik açıklamalar...

son dakika haber
İran Dışişleri Bakanı Zarif İstanbul'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme öncesi kritik açıklamalar...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Dolmabahçe Sarayı'nda bir araya geldikten sonra basın mensuplarının karşısına geçerek, kritik açıklamalarda bulundu

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle;

Pandemi nedeniyle gerçekleştiremediğimiz toplantıları ne zaman gerçekleştirebileceğimizi konuşacağız. Astana forması, Türkiye-İran-Azerbaycan üçlü mekanızmaları gündemimizde... Yüksek düzeyli istişare toplantıları İran'da yapılacak.

Kardeşim Zarif ve bizi de yakından ilgilendiren bölgesel konuları ele aldık. Suriye'deki genel durumu, Irak, Körfez, Güney Kafkasya'daki durumları ele aldık. Güney Kafkasya'da bir ateşkes ve bu ateşkesin kalıcı olmasını istiyoruz. Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 3+3 formatta bir işbirliği planlıyoruz.

Güney Kafkasya'daki barış ve istikrar herkesin yararınadır, en çok da Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır. Ermenistan'ın da dolayısıyla bu doğrultuda olumlu adımlar atmasını bekliyoruz. 

Biz İran, Rusya ile nükleer anlaşma yapmıştık, maalesef Trump yönetimi bu anlaşmadan çekildi, umarım Biden yönetimi nükleer anlaşmaya tekrar geri döner. Böylece kardeş İran'a ABD'nin yaptırımları kalkmış olur. 

İki kardeş ve komşu ülke oalrak ilişkilerimizi geliştirmek için her zaman mücadele ediyoruz. Türkiye olarak ABD'nin yaptırımlarına duruşumuz bellidir. Pandemi sonrasına kendimizi iyi hazırlamamız gerekiyor. Bugün dünyada zorluklar var, zorlukların çoğunluğu bizim bölgemizde, bölgenin istikrarı için işbirliğimizi geliştirmemiz lazım. 

Zarif'in açıklamalarından satır başları;

Bugün Cuma namazından sonra Sayın Erdoğan'ı ziyaret etmiş olacağım. Bizim için Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemlidir, ayrıca bölge halkı için karşılıklı faydalar açısından da çok önemlidir. Biz zor günlerde arkadaş olmanın kıymetini iyi biliyoruz. İki ülke zor günlerde hep birbirinin yanında oldu. Umarız ABD'de terör devleti gittikten sonra bölge halkını daha iyi günler beklemektedir. 

Koronavirüs ve ambargolar nedeniyle ikili ticaret anlaşmamızda azalma görüyoruz, ama umarız daha iyi günlere götüreceğiz. Biz bugün transit, ticaret ve enerji işbirliklerini ele aldık. Karşılıklı olarak iki ülkede faaliyet gösteren şirketlerin durumunu görüşmek en güzeli oldu. 

Biz Sayın Erdoğan'ı İran'a bekliyoruz, hem stratejik ortaklık hem üçlü zirvemizi yapacağız. Tarihi yarın açıklayacağız. 

Bugün Suriye'de savaşın yerini diyalog almıştır, Türkiye, İran ve Rusya olarak faaliyetlerimiz sürüyor. 

İnşallah çok yakın zamanda İran, Azerbaycan ve Türkiye olarak İran'da görüşeceğiz. Bölge halkının çok yararına olacaktır. Türkiye, Azerbaycan ve Rusya Başkanlarının önerdiği işbirliği çerçevesinde 5 ülkeye ziyaret başlattım. Diğer ülkeleri ziyaret ettikten sonra burada olduğum için çok mutluyum. Her zaman bu ziyaretlerde geçmişi göz önünde bulundurup geleceğe odaklanmalıyız dedim. Var olan ateşkes daha kalıcı hale gelmelidir. Burada konuştuklarımızı da diğer ülkelerle paylaşacağım. 

İran, Türkiye ile her zaman iyi ilişkiler kurmuştur ve buna da devam edecekler. Önümüzde güzel işbirlikleri yapma fırsatı var bugün önümüzde. Bugün Afgan kardeşlerimizin talebi üzerine, İran, Türkiye ve Afganistan üçlü görüşmeleri hakkında görüştük. 

Biz Amerika'nın Türkiye'ye yaptığı ambargoları desteklemediğizi zaten söyledik, onların bu ambargoları kendi zararlarına olacaktı, onlara zaten değer vermiyoruz.

Nükleer anlaşma zaten tam olarak bir güvensizlik çerçevesinde yazıldı. Bazı mekanizmalar öngörüldü, bir taraf şartları yerine getirmezse, diğer taraf da getirmeyebilir diye yazıldı anlaşmaya. Amerika tek taraflı bu anlaşmadan çıkmadı, bu anlaşmaya bağlı kalan ülkelere de baskı uygulamaya başladı. Birçok Türk firması da bu ambargolarla karşı karşıya kaldı. Bu aslında tamamen yasadışı bir davranıştı. İran'ın yaptıkları, ABD'nin yaptıklarının telafisi olarak yapıldı. İran'ın nükleer silah elde etmek istediği anlamına gelmiyor. İnanç, strateji olarak nükleer silaha karşıyız, güven aracı olarak görmüyoruz. Hatta bütün bu silahlara sahip ülkeler tarafından yok edilmesi taraftarıyız. Ama ABD, bu kapsamlı eylem planından tek taraflı çekilmiş ve anlaşmayı ihlal etmiştir. Bu anlaşmaya geri dönmek ve taahhütlerini yerine getirmek Amerika için bir görevdir. Amerika taahhütlerini yerine getirdiği an, biz de getirmeye hazırız. 

TÜRK MÜRETTEBAT SERBEST BIRAKILACAK MI?

Nijerya'da kaçırılan Türk mürettebatla ilgili dün güzel bir haber aldık. Boden şirketiyle iletişime geçtik, 15 kardeşimizin de sağlığının iyi olduğunu öğrendik. İnşallah güzel haberleri yakında alacağız. Gemide 3 mürettebatımız vardı, yeni ekip dün bölgeye ulaştı. Maalesef Azerbaycanlı bir kardeşimiz öldürülmüştü, THY ile Bakü'ye cenazesi gönderildi. Gabo'na bir heyet gönderiyoruz, bu korsanların saldırısı ilk değil, son da olmayacak gibi. Gemilere yönelik, çünkü gemi bizim değil ama personel bizim, bunu diğer ülkelerle ele alacağız. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber