İran, Süleymani suikastinde şüpheli gösterdiği Trump için tutuklama emri çıkardı!

İran, Süleymani suikastinde şüpheli gösterdiği Trump için tutuklama emri çıkardı!

İran hükümeti, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani suikastinde baş şüpheli gösterdiği ABD Başkanı Donald Trump hakkında tutuklama emri çıkardı.

İran yarı resmi ISNA haber ajansının haberine göre, Tahran savcısı Ali Alqasimehr, başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere, 3 Ocak'ta General Kasım Süleymani'nin ölümüne yol açan silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısındaki 30'dan fazla kişinin "cinayet ve terör suçlamalarıyla" karşı karşıya olduğunu belirtirken, Trump dışındaki suçlular ve onlara yöneltilen suçlamalar hakkında bilgi vermedi, ancak başkanlığı sona erdikten sonra bile Trump hakkındaki kovuşturmanın devam edeceğini vurguladı.

İran, Trump'ın tutuklanması için Interpol'den yardım isterken, merkezi Fransa'nın Lyon şehrinde olan Interpol'den ise yanıt gelmedi. 

Interpol yasalarına göre bu tarz bildirimler, ülkeleri, ilgili şüphelileri tutuklamaya veya iade etmeye zorlayamaz, ancak şüphelilerin seyahatini sınırlandırabilir.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a İran'ın bölgedeki politikalarını belirleyen en önemli isimlerden biri olarak biliniyordu.

Kasım Süleymani, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2007'de getirilen uluslararası seyahat yasağına rağmen Suriye ve Irak başta olmak üzere bir çok noktada İran'ın askeri operasyonlarını yönetiyordu.

Kasım Süleymani arada hiçbir kişi ya da birim olmadan, doğrudan doğruya İran devletinin en üst otoritesi lider Hamaney'e bağlıydı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 Ocak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla 10 kişi hayatını kaybetmişti.

son dakika son dakika haber İran Donald Trump İnterpol Kasım Süleymani