Son dakika! Ordu Paşinyan'ı istifaya çağırdı

Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümeti istifaya çağırdı. "Bu bir darbe girişimidir" diyen Paşinyan, Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı, destekçileriyle birlikte sokağa çıktı.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, bir bildiri yayımladı. 

Bildiride, Paşinyan'ın başbakanlık görevini yerine getirmekte yetersiz kaldığı belirtildi. Dış politikadaki ciddi hataların Ermenistan'ı çöküşün eşiğine getirdiği ifade edildi. 

Ermeni silahlı kuvvetleri "Her şeyin bir sınırı var" mesajını paylaşarak Başbakan Paşinyan'dan ve hükümetten istifasını talep etti.

Ermenistan'da yaşanan darbe girişimini Abdullah Ağar değerlendirdi

PAŞİNYAN: BU BİR DARBE GİRİŞİMİDİR

Paşinyan ilk açıklamasında "Bu bir darbe girişimidir" dedi.

Sosyal medya platformu Facebook üzerinden halka seslenen Paşinyan, istifa çağrılarını reddetti, destekçilerini sokağa çağırdı. 

GENEL KURMAY BAŞKANI'NI GÖREVDEN ALDI

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise Genelkurmay Başkanının görevden alınmasıyla ilgili belgeyi imzalamadı.

Güvenlik güçleri Ermenistan Parlamento'sunun önünde önlem aldı.

Paşinyan yanlıları ise başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Paşinyan da sokağa indi ve destekçilerinin arasına katıldı. "Darbe girişimi kontrol altında" diyen Paşinyan, ordunun duygusal tepki verdiğini savundu. Megafonla destek isteyen Paşinyan, Ermenistan'ı terk etmeyi düşünmediğini söyledi.

Yaklaşık 1.5 saat sonra Paşinyan karşıtları sokağa çıktı. Parlamentonun önünde toplananan grup, orduya destek verip Paşinyan'ı istifaya çağırdı.

Bu esnada Su-30 tipi savaş uçakları başkent Erivan semalarında uçuş yaptı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Öte yandan Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı yeni bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Çağrımızın arkasındayız" denildi. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise sessizliğini koruyor.

CUMHURBAŞKANI SARKİSYAN: ÖNLEM ALACAĞIZ

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, tansiyonu düşürülmesi ve olayların daha da kötüye gitmemesi için bazı önlemler alınacağını söyledi. Sarkisyan, bu konuyu barışçıl şekilde çözüme kavuşturmak istediklerini belirtti.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ

Ermenistan'daki olaylara ilk tepki Rusya'dan geldi. Açıklamayı Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yaptı.

"Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir" diyen Peskov, taraflara itidal çağrısında bulunuldu. Peskov, "Sorun anayasa ekseninde çözülmeli" ifadesini kullandı.

Paşinyan'ın Rus yapımı İskender sistemlerinin etkili çalışmadığını ifade eden sözlerini de değerlendiren Peskov, "Rus silah teknolojisi etkisini dünyanın birçok noktasında defalarca göstermiştir" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Ermeni mevkidaşı Ara Ayvazyan'la telefonda görüştü. Lavrov, "yaşananlar ermenistan'ın iç işleri meselesidir. sorunun barışçıl çözülmesini umut ediyoruz" dedi. 

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'DAN AÇIKLAMA 

Gelişmelerle ilgigi Türkiye'den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız. Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Ermenistan silahlı kuvvetlerinin, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümeti istifaya çağırmasını Haber Global Dış Haber Müdürü Süheyla Demir değerlendirdi

PEKİ DARBE GİRİŞİMİNE EVRİLEN SÜRECE NASIL GELİNDİ?

Her şey 2. Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanmasıyla başladı. Ermenistan'da ordu ve hükümet yenilgiden birbirini sorumlu tuttu.

2016 yılında Rusya’dan satın alınan İskender füzeleriyle ilgili tartışma, tansiyonu daha da tırmandırdı.

Eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, savaş sırasında İskender füzelerinin zamanında kullanılmadığını söyledi. Paşinyan,"Kullanıldı ama hiçbir işe yaramadı" dedi.

Ardından da genelkurmay başkanı yardımcısını görevden aldı. Ordu Paşinyan'ın bu açıklamalarına muhtırayla yanıt verdi. 

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Ermenistan'daki darbe girişimini "Rus müdahalesinin ayak sesleri" olarak değerlendirdi

Azerbaycan Milletvekili Ramil Hasan Ermenistan'daki darbe girişimini Haber Global'e değerlendirdi. Ramil Hasan, "Ermenistan çökmüş durumda" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika Son dakika haberi Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan