Ermenistan'da Paşinyan şoku! Hükümet binasını bastılar
Geçtiğimiz günlerde ordunun istifasını istediği Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a karşı gerginlik sürüyor... Reuters haber ajansının son dakika haberine göre, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da protestocular hükümet binasını bastı
Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, geçtiğimiz gün bir bildiri yayımlayarak, Başbakan Paşinyan'ın başbakanlık görevini yerine getirmekte yetersiz kaldığını, dış politikadaki ciddi hataların Ermenistan'ı çöküşün eşiğine getirdiğini belirtti. Ermeni silahlı kuvvetleri "Her şeyin bir sınırı var" mesajını paylaşarak Başbakan Paşinyan'dan ve hükümetten istifasını talep etti.
Paşinyan ilk açıklamasında "Bu bir darbe girişimidir" diyerek, istifa çağrılarını reddedip destekçilerini sokağa çağırdı.
Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise Genelkurmay Başkanının görevden alınmasıyla ilgili belgeyi imzalamadı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Başbakan Paşinyan'ın genelkurmay başkanının görevden alınması yönündeki kararını reddetti.
Gelen son dakika bilgisine göre, başkent Erivan'da Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler, hükümet binasını bastı.
Öğle saatlerinde yaklaşık 20 kişilik bir grup ana kapıdan hükümet binasına girdi. Megafonlarla içeriye giren grup, Paşinyan'ın istifa etmesi için sloganlar atarken hiçbir gösterici güvenlik bariyerini aşmadı. Az sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı olayda bir gösterici, "Buraya hükümet binasını işgal etmeye gelmedik. Paşinyan'a istifa etmesi için sesimizi duyurmaya geldik ve geri dönüyoruz" dedi. Protesto gösterisi kısa sürede sona ererken göstericiler, arbede yaşanmadan bina dışına çıktı.
Gerginliğin sürdüğü Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, 1 Mart 2008’de 10 kişinin öldüğü protestoların yıldönümü olan bugün üç miting ve yürüyüş gerçekleştirilecek.
Ermenistan muhalefeti saat 16:00’da Paşinyan’ın istifası talebiyle bir miting ve yürüyüş düzenleyecek. Paşinyan da 18.30’da bir miting ve yürüyüş organize ediyor.
DARBE GİRİŞİMİNE EVRİLEN SÜRECE NASIL GELİNDİ?
Her şey 2. Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanmasıyla başladı. Ermenistan'da ordu ve hükümet yenilgiden birbirini sorumlu tuttu.
2016 yılında Rusya’dan satın alınan İskender füzeleriyle ilgili tartışma, tansiyonu daha da tırmandırdı.
Eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, savaş sırasında İskender füzelerinin zamanında kullanılmadığını söyledi. Paşinyan,"Kullanıldı ama hiçbir işe yaramadı" dedi.
Ardından da genelkurmay başkanı yardımcısını görevden aldı. Ordu Paşinyan'ın bu açıklamalarına muhtırayla yanıt verdi.
Kaynak: Haber Global TV