Alper Gezeravcı ve ekibinin Dünya'ya dönmesi ertelendi

Haberglobal.com.tr
Dünya haberleri Türkiye Uzay Ajansı Uzay haberleri
Alper Gezeravcı ve ekibinin Dünya'ya dönmesi ertelendi

İlk astronotumuz Alper Gezeravcı ve ekibinin bugün Türkiye saatiyle 14.00'te ISS'den ayrılması bekleniyordu. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle ayrılma işleminin pazartesi gününe ertelendiği belirtildi.

SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın aralarında bulunduğu Ax-3 mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışının en erken 5 Şubat Pazartesi günü gerçekleştirileceği duyuruldu. Dönüşün, Florida kıyılarındaki olumsuz hava şartları nedeniyle ertelendiği belirtildi.

DÜNYA'YA NASIL DÖNECEK?

 Planlı inişin, ABD'nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor.

SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILACAK

Kapsül suya indikten sonra astronotlar gemiye alınacak ve burada ilk muayeneleri yapılacak.

Ekip gemiden helikopterle havaalanına, ardından da uçakla Houstan'a götürülecek.

Bu sırada uçakta doktorlar tarafından genel kontrolleri yapılacak.

Ekibin aynı gün sabah saatlerinde Houstan'a ulaşması öngörülüyor. Astronotlar burada kapsamlı bir sağlık taramasından geçecek ve bir süre karantinada kalacak.

BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMA

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon Uzay Aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışının ertelenmesini değerlendirerek, "Gezeravcı'yı karşılamak için biraz daha bekleyeceğiz. Mürettebatı güvenli şekilde Dünya'ya geri getirmek için iniş bölgesinin hava koşullarının uygun olmadığı değerlendirildi." ifadesini kullandı.

Bakan Kacır, sosyal medya hesabından Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüş sürecine ilişkin paylaşımda bulundu.

SpaceX'in, Ax-3 ekibinin ISS'den ayrılışının ertelendiğine dair paylaşımını alıntılayan Kacır, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı karşılamak için biraz daha bekleyeceğiz. Mürettebatı güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirmek için iniş bölgesinin hava koşullarının uygun olmadığı değerlendirildi. Bir sonraki ayrılma tarihi (tahmini) 5 Şubat saat 17.00 ve Dünya'ya dönüş (tahmini) 6 Şubat saat 17.50."