SON DAKİKA! ABD'den Türkiye'ye yeni F-35 teklifi!

SON DAKİKA! ABD'den Türkiye'ye yeni F-35 teklifi!

Son dakika... ABD 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için Türkiye'ye yeni bir teklif sunmaya hazırlanıyor.

ABD'nin yeni teklifini Ankara Büyükelçisi David Satterfield sözlü olarak Türk heyetine iletti. Satterfield, "Ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkaracağız" dedi. 

Teklifin F-35, Patriot sistemi, çelik, alüminyumda gümrüklerin düşürülmesini kapsaması bekleniyor. F-35 ile Patriot konularında yeni adımlar bekleniyor. 

ABD'li yetkililerin F-35 ve ekonomi içerikli bir paket hazırlayıp sunması bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Müsteşarı Ellen Lord, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının "geri dönüşü olup olmadığı" konusunda "Türkiye bir müttefiktir. Bizim için stratejik bir ortaktır. Dolayısıyla her zaman konuşmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise New York'a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, "Patriotlar konusunda Sayın Trump telefon görüşmemizde; 'Bu hala gündemimizde mi?' diye söylediğinde ben kendisine telefonda 'Evet' dedim. Biz S-400'leri şu anda nasıl aldıysak ve kısa bir süre sonra da bunların ülkemiz genelindeki yerleşim planları gerçekleşiyor. Ama bize patriot noktasında da şartlar itibarıyla özellikle ortak üretim, kredi, yani buna benzer önemli şartlar var, bunlar eğer oluyorsa olacaksa biz sizden bunları alabiliriz dedik. Şu anda o da zaten bunların gündeminde. Bunları hallederken F-35'leri bir kenara koymamız mümkün değil. Çünkü F-35'lerle ilgili biz 1 milyar 350 milyon dolar şu ana kadar ön ödeme yaptık. F-35'lerde de biz müşteri değiliz, F-35'lerde üreticiyiz. Bunun bir kısım parçaları malum bizde üretiliyor ki bu bir ofset kapsamında atılmış bir adımdır. Bunları yapan bir ülkeye böyle bir uygulama, adil bir uygulama değildir. Tüm bunlar tabii karşılıklı bir anlaşma çerçevesinde yürütülürse bizim aykırı düşünmemiz de mümkün değil." ifadelerini kullanmıştı. 

son dakika son dakika haber David Satterfield F-35 patriot S-400 Donald Trump ABD-Türkiye