Somali'de bir haftada sokaktan toplanan ceset sayısı 43 oldu!

Afrika
Somali'de bir haftada sokaktan toplanan ceset sayısı 43 oldu!
Fotoğraf: DepoPhotos

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Somalilan'daki tartışmalı bir şehirde yaşanan son çatışmaların ön cephesinden geçtiğimiz hafta 43 ceset toplandığını açıkladı.

ICRC'den yapılan açıklamada, Las-Anod ve çevresinde aylardır devam eden çatışmaların ortasında Somali Kızılay Derneği tarafından geçtiğimiz hafta 110 yaralının daha hastanelere götürüldüğü belirtildi. Açıklamada ölenlerin ya da suçlananların kimlikleri belirtilmedi.

Somaliland otuz yıl önce Somali'den ayrıldı ve bağımsız bir ülke olarak tanınmak istiyor. Somaliland güvenlik güçleri, Puntland eyaletinin yıllardır Las-Anod'u Somaliland ile tartıştığı Somali'nin bir parçası olmak isteyen klan milisleriyle savaşıyor.

Binlerce insan çatışmalardan kaçtı. Toplamda kaç yüz kişinin öldürüldüğü bilinmiyor. ICRC, Sool bölgesinin başkenti Las-Anod'da "sivil altyapının yaygın bir şekilde tahrip edildiğini" bildirdi.

Somaliland hükümeti yaptığı bir açıklamada, esir alınan askerlerine kötü muamele yapıldığına dair görüntülerin dolaştığını iddia ederek bu görüntüleri kınadı ve savaşçılara Cenevre Sözleşmelerinin yanı sıra İslami geleneklere göre esirlere nasıl davranılması gerektiğini hatırlattı.

Son çatışmalarda her iki taraftan da yüzlerce kişi esir alındı ve ICRC milisler tarafından tutulan 300 kişiye ilk ziyaretini gerçekleştirmeyi başardığını söyledi. Yaralı dört tutuklunun hastaneye götürüldüğü belirtildi. ICRC personeli daha önce de Somaliland'ın başkentinde esir alınan milis güçlerini ziyaret etmişti.

Somaliland Savunma Bakanlığı bu yılın başlarında ordunun Las-Anod'daki ana hastaneyi bombaladığını yalanlamıştı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Somali Afrika Kızılhaç