Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı

Ajans Bizim
Robert Fico Slovakya
Slovakya Başbakanı Robert Fico hayati tehlikeyi atlattı
Fotoğraf: DepoPhotos

Slovakya Başbakan Yardımcısı Robert Kalinak, Başbakana silahlı saldırıdan dört gün sonra basına yaptığı açıklamada, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayatının artık tehlikede olmadığını söyledi.

Robert Fico'nun en yakın siyasi müttefiki Robert Kalinak, "Artık hayati tehlikesi yok, ancak durumu ciddiyetini koruyor ve yoğun bakıma ihtiyacı var" dedi.

Başbakan, 15 Mayıs Çarşamba günü bir kişinin kendisine ateş açarak özellikle karnından olmak üzere çok sayıda kurşunla vurmasından bu yana hastanede tedavi altında bulunuyor. 

Robert Fico, Slovakya'nın merkezindeki Banska Bystrica kasabasında bulunan bir hastanede çarşamba günü beş saat süren bir ameliyat ve cuma günü de daha kısa süren bir ameliyat geçirdi.

Robert Kalinak, hastane dışında yaptığı açıklamada, "Durumunun stabil olduğunu ve iyileşme seyrinin olumlu olduğunu düşünebiliriz. Şimdi hepimiz biraz daha rahatlamış hissediyoruz" dedi.

71 yaşındaki şair Juraj Chintula, Robert Fico'ya beş el ateş etti, Başbakan dört kurşun yarası aldı. Saldırgan, dün Bratislava'nın kuzeydoğusundaki Pezinok'ta mahkemeye çıktı ve gözaltı süresi uzatıldı.

59 yaşındaki Robert Fico, merkezci Smer-SD partisinin geçen sonbaharda yapılan Parlamento seçimlerini kazanmasından bu yana görevini sürdürüyor. Fico, dördüncü dönem Başbakanlık görevini üstlendi.

Suikast girişimi, yıllardır siyasî olarak bölünmüş olan Avrupa Birliği ve NATO üyesi Slovakya'yı derinden sarstı.