Skandal görüntüler sonrası Türkiye ayağa kalktı! Finlandiya neden İsveç'e göre daha yapıcı?

Skandal görüntüler sonrası Türkiye ayağa kalktı! Finlandiya neden İsveç'e göre daha yapıcı?
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin (solda) ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson. Fotoğraf: Reuters

NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya ile Türkiye arasında görüşmeler sürüyor. İsveç Türkiye'nin iadesini istediği isimleri geri verme konusunda somut adımlar atmış değil. Üstüne ülkeden gelen son skandal görüntü ortalığı ayağa kaldırdı. Peki Finlandiya ile süreç neden daha yapıcı ilerliyor?

Terör örgütü PKK yandaşlarının cirit attığı İsveç’teki skandal görüntüler sonrası Türkiye ayağa kalktı. İsveç’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Tepki olarak İsveç Meclis Başkanı Norlen’in Türkiye’ye düzenleyeceği ziyaret iptal edildi. Türkiye’den yetkililer çok sert bir şekilde görüntüleri ardı ardına kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan avukatı aracılığı ile başvurdu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üye olma taleplerini yazılı olarak iletmişti. Bu talebin ardından 30 NATO ülkesinin de onayını almaları gerekiyor. ABD’nin iki ülkenin de adaylığına sıcak baktığı biliniyor. İki ülkenin başbakanları geçtiğimiz aylarda Beyaz Saray’a yaptıkları ziyarette ABD desteğini arkalarına aldıklarını göstermişlerdi.

İKİ AY ÖNCE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

İsveç’te NATO üyelik başvurusunun ardından iktidar değişse de istikamet değişmedi. Yeni Başbakan, Ilımlı Parti’nin lideri Ulf Kristersson, 8 Kasım 2022 tarihinde Ankara’ya yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Bu görüşme yapıcı bir havada geçerken Türkiye taleplerini bir kez daha İsveç’e iletti.

Skandal görüntüler sonrası Türkiye ayağa kalktı! Finlandiya neden İsveç'e göre daha yapıcı? - Resim : 1
İsveç polisi, 2017 yılında başkent Stockholm'ün Nacka bölgesinde bulunan ve Avrupa'da terör örgütü PKK/YPG'nin propagandasını yapan Newroz TV (Aryen) kanalına baskın yapmış, kanalda 400 bin avro (fotoğrafta) ele geçirmiş ve Shiyar Ali hakkında "evrakta sahtecilik ve kara para aklamak" suçundan soruşturma başlatmıştı. 59 yaşındaki Ali, yaklaşık 400 bin avro kara para akladığı şüphesiyle 16 Ocak'ta Stockholm Nacka Bölge Mahkemesine çıkacak. Fotoğaf: AA

Türkiye, İsveç’ten teröristlerin iadesini isterken İsveç'te yaşayan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının firari şüphelisi Today’s Zaman gazetesinin eski yayın yönetmeni Bülent Keneş'in Türkiye'ye iade talebi geçen Aralık ayında reddedilmişti.

İsveç bu tavrını sürdürürse Türkiye’den istediğini alamayacak gibi gözüküyor. Bir de meselenin Finlandiya yüzü var. Finlandiya ile adaylık konusu görüşüldüğünden bu yana daha yapıcı bir hava var. Peki Finlandiya’nın İsveç’ten farkı ne?

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto Türkiye’yi tanıyan bir isim. 2015 yılında Ankara’da yaşanan Gar Katliamı sonrasında, anma alanına gelerek karanfil bırakmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçen mayıs ayında katıldığı NATO zirvesi sonrasında Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun açıklamalarını temkinli ve dengeli bulduğunu belirtirken İsveç’in tavrının provokatif olduğunu vurgulamıştı.

FİNLANDİYA İLE SÜREÇ NİYE FARKLI?

Peki Finlandiya neden İsveç’e göre süreci daha yapıcı götürmeye çalışıyor? Filmi biraz geriye saralım… Finlandiya Sovyetler Birliği ile 105 gün süren bir Kış Savaşı yapmış (1939-1940) ve sonunda ülke topraklarının yüzde 10'unu Kızıl Ordu'ya bırakmıştı. Ayrıca ülke yıllarca Rus İmparatorluğu hakimiyetinde yaşadı.

Bu sebepten Finlandiya uzun yıllardır askeri olarak Rusya’ya ters gelecek bir askeri hamle yapmak istemiyor ancak Ukrayna’nın başına gelenler de ülkede bir panik havası oluşmasına sebebiyet verdi. Altı ay önce ülkede NATO’ya katılımı destekleyenlerin oranı yüzde 20’ydi. Bu destek şu an yüzde 80’e çıktı. Ülkede yapılan son kamuoyu anketine göre; 10 Finlandiyalıdan 8’i gerektiği durumda savaşmaya hazır olduğunu beyan ediyor. Finlandiya ordusunun elinde sahada kullanılabilecek 800 silah bulunuyor.

Skandal görüntüler sonrası Türkiye ayağa kalktı! Finlandiya neden İsveç'e göre daha yapıcı? - Resim : 2
PKK'nın İsveç'teki provokatif eylemleri üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı şikayetçi oldu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Fotoğraf: AA

Finlandiya 1995 yılında AB’ye katıldığında da NATO üyeliği gündeme gelmiş ancak ülke o zaman böyle bir hamle yapmamıştı. Rusya coğrafi olarak Finlandiya’nın 25 katı büyüklükte. Finlandiya Ortaçağ'da İsveç tarafından yönetilirken daha sonra Rus İmparatorluğu’nun bir otonom bölgesi olarak hayatına devam etti. 1917 Bolşevik Devrimi’nden sonra ise ülke bağımsızlığını ilan etti.

105 GÜN DONDURUCU SOĞUK

105 gün dondurucu soğukta süren Kış Savaşı ardından ülke, toprağının yüzde 10’unu düşmanına verse de devasa bir ordu karşısında nasıl direnebildiğini gösterdi. Ülke Sovyetlerle mücadeleden sonra Nazilerin etkisi altına girdi ve daha sonra bağımsızlığını yeniden kazandı.

Sovyetler ile savaşın ardından Finlandiya anlaşma gereği sekiz yıl boyunca, Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 4’ünü Sovyetler Birliği’ne ödedi. Yaşanan onca olaydan sonra 1944 yılında Finlandiya Başbakanı Juho Kusti’nin yaptığı şu açıklama ülkenin dış politikasının çerçevesini çizecekti: “Bütün bilgelik gerçekliği kabul etmekte yatar.

Ülke yıllar boyunca doğuda çok güçlü bir komşusu olduğunun farkındı olarak yaşadı. 15 Mayıs 2022 tarihinde ise Finlandiya Başbakanı Sanna Marin artık yanı başlarında barışçıl bir Rusya olacağını düşünemeyeceklerini söyledi.

1300 kilometre olan Finlandiya Rusya sınırından olağanüstü bir durum olmadığı zamanlarda yılda ortalama 7 milyon kişi geçiyor. Rus turistlerin pek çoğu Finlandiya’da kayak tatili yapıyor. Sınırın Finlandiya tarafında 3 bin 100 gümrük görevlisi var. Sınırda 13 geçiş noktası bulunuyor, ihtiyaç dahilinde 10 nokta daha açılabiliyor. Finlandiya güçleri sınırda köpekler ile devriye atarak uyuşturucu madde veya insan kaçakçılığının izlerini sürüyor.

 *Bu derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü 02.06.2022 tarihinde haberglobal.com.tr'de yayımlanan 'Finlandiya'nın üslubu neden İsveç'e göre daha yapıcı?' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: AA

Skandal görüntüler sonrası Türkiye ayağa kalktı! Finlandiya neden İsveç'e göre daha yapıcı? - Resim : 3

Kaynak: Web Özel