'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' yazdılar, Beyaz Saray ışıklarını kararttı

'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' yazdılar, Beyaz Saray ışıklarını kararttı

ABD'de George Floyd'un polis tarafından tutuklandığı sırada öldürülmesinin ardından başlayan protestolar tüm ülkeye yayıldı. ABD'de Beyaz Saray'ın karşısında bulunan yola "Black Lives Matter" (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) sözü yazıldı.

Başkent Washington'ın Belediye Başkanı Muriel Bowser'dan Floyd protestolarına destek geldi. Bowser, başkentin işlek yollarından biri olan ve Beyaz Saray'ın karşısında bulunan 16. Cadde'ye "Black Lives Matter" (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) sözünü yazdırdı.

'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' yazdılar, Beyaz Saray ışıklarını kararttı - Resim : 1

Başkan Bowser, ayrıca 16. Cadde'nin ismini ise "Black Lives Matter Plaza" (Siyahilerin Hayatı Önemlidir Meydanı) olarak değiştirdi. Washington'da protestoların artması nedeni ile geçtiğimiz günlerde sokağa çıkma yasağı uygulanırken, Beyaz Saray çevresi ise demir ve beton bariyerler ile çevrilmişti.

'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' yazdılar, Beyaz Saray ışıklarını kararttı - Resim : 2

Protestocular, geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray'a yürümüş, ardından başkentte sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Beyaz Saray, protestoların artması nedeni ile duvarlarını güçlendirmiş ve gece ışıklarını kapatmıştı. Ulusal Muhafızlar yemek molasında görüntülendi. Ülkenin birçok yerinde protestoları bastırma konusunda polis güçlerinin yetersiz kalması nedeni binlerce Ulusal Muhafız gücü sokağa inmişti. Başkentte protestoların azaldığı sırada çok sayıda Ulusal Muhafız personeli yemek molasında görüntülendi. Ulusal Muhafız personellerinden biri ise yemek yediği sırada kameraya el salladı. 

'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' yazdılar, Beyaz Saray ışıklarını kararttı - Resim : 3

Belediye Başkanı Bowser, Trump'a gönderdiği mektupta, kentteki "olağanüstü hal" durumunu ve sokağa çıkma yasaklarını sonlandırdığını belirterek, kentteki Ulusal Muhafız askerlerinin kışlaya çekilmesi talebinde bulundu.

FLOYD'UN "NEFES ALAMIYORUM" FERYADI ABD'Yİ SARDI

Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. 

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. 

'Siyahilerin Hayatı Önemlidir' yazdılar, Beyaz Saray ışıklarını kararttı - Resim : 4

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı. 

Floyd protestolarında yaşanan şiddet ve yağmalamalar nedeniyle, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilirken 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri, polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu.

George Floyd Beyaz Saray haberler Black lives matter