Sivrisineklerle mücadelede bilim insanlarının planı ters tepti!

Sivrisineklerle mücadelede bilim insanlarının planı ters tepti!

Zika, dang humması, sıtma gibi hastalıkları yayabilen sivrisineklerle mücadele etmek için, bilim insanları genetiğini değiştirerek üremelerini engellemek istediler, ancak planları ters tepki

Küresel iklim değişikliği sayesinde hastalıkları çok daha uzaklara yayabilen sivrisineklerin genleri değiştirilerek, üremeleri engellenmek, sayıları azaltılacaktı. Genetiği değiştirilen sivrisinekler, vahşi popülasyon ile karıştı ve Brezilya'nın Jacobino bölgesindeki sivrisinek sayısı kısa bir süreliğine düştü.

Ancak sivrisinek popülasyonü 18 ay sonra yeniden eski haline döndü. Brezilya'daki vahşi sivrisinekler, genleri değiştirilmiş olan sivrisineklerle çiftleştilerek vahşi sivrisineklerden daha dirençli olan yeni bir melez sınıf meydana getirdiler. Genetik olarak melez olan yaklaşık 450 bin sivrisinek, gelecekte yapılacak müdahalelere karşı daha dirençli hale geldiler.

Çalışmalar sonucu ortaya üç farklı sivrisinek türü çıktı. Nasıl azaltılacağı, etkileri, tehlikeli olup olmadıkları bilinmemekler birlikte, bilim insanları yeni sivrisinek türünün özü itibariyle tehlikeli olmadığını düşünse de, gelecekte işlerin nasıl bir hal alacağını tam olarak anlamadıkları görüşündeler.

Bilim insanları, iklim değişikliği ve sıcaklıkların artmasıyla, 2080 yılına kadar 1 milyarın üstünde insanın sivrisinekler yoluyla bulaşan hastalıklara maruz kalabileceği uyarısında bulunmuş, sivrisinek kaynaklı hastalıkların sayısının arttığı kaydedilirken, bu tür hastalıkların en fazla Avrupa'da yaygınlaşmasının beklendiği ve ABD, Orta Amerika, Doğu Asya, Doğu Afrika ve Kanada'da da büyük artışlar olabileceği ifade edilmişti. 

Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl yaklaşık bir milyon kişi sıtma ve bu gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Sivrisinek genetik Zika dang humması sıtma