Senegal'de sokak olaylarını engellemek üzere mobil veri kesildi
Senegal'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin süresiz ertelenmesi sonrasında sokak olaylarını önlemek üzere mobil verinin kesildiği duyuruldu. Cumhurbaşkanı Sall'ın normal şartlarda 2 Nisan'da görevi bırakması gerekiyordu.
Senegal'de 25 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin süresiz ertelenmesi sonrası çıkabilecek sokak olaylarını önlemek için ülkede mobil veri bağlantısı kesildi.
İletişim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada kamu düzenini bozacak nefret mesajlarının ve olası sokak eylemlerinin önüne geçmek adına mobil verinin geçici süreliğine kesildiği duyuruldu.
Öte yandan Ulusal Meclis'te de cumhurbaşkanı adaylığı engellenen Karim Wade'ın partisi Senegal Demokrat Partinin (PDS) cuma günü sunduğu seçimlerin 6 ay ertelenmesine ilişkin kanun teklifi görüşmeleri devam ediyor.
PDS ve iktidar koalisyonu Benno Bokk Yakaar milletvekillerinin yeterli çoğunluğu sağlayarak, teklifi meclisten geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Cuma günü sunulan teklif, "Anayasa'ya aykırı" olarak düzenlenen seçimin 25 Ağustos'a ertelenmesi ve mevcut Cumhurbaşkanı Macky Sall'in halefi belli olana kadar görevine devam etmesini öngören 2 madde içeriyor.
İki dönem üst üste aday olan ve bu seçimde yerine Başbakan Amadou Ba'yı aday gösteren Sall'in normal şartlarda 2 Nisan'da görevi bırakması gerekiyordu.
DAKAR'DA GERGİNLİK
Cumhurbaşkanı Sall'in seçimin ertelendiğini duyurmasının ardından dün başkent Dakar'da çeşitli sokak olayları yaşanmış, bazı muhalif cumhurbaşkanı adayları kısa süreliğine gözaltına alınmıştı.
Bugün de kanun teklifi görüşmeleri sırasında Ulusal Meclis etrafında toplanmak isteyen kalabalığa güvenlik güçleri biber gazıyla müdahale etti.
Dakar'da birçok ana cadde ve önemli güzergahta alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Bazı okullar güvenlik gerekçesiyle eğitime ara verdi, motosikletlerin trafiğe çıkışı da gece yarısına kadar yasaklandı.
DİN ADAMLARINDAN ÇAĞRI
Ülkede büyük bir tepkiyle karşılanan erteleme kararı sonrası din adamları da devreye girdi.
Dakar Başpiskoposu Benjamin Ndiaye, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, erteleme kararından büyük şaşkınlık duyduğunu belirterek, kurumlara ve Anayasa'ya saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Senegal İmamlar ve Vaizler Birliği (LIPS) de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sall'in seçimi erteleme kararının Anayasa ile çeliştiğine vurgu yaparak, Sall'den "bu kurumsal darbeyi durdurarak seçim sürecine devam etmesini" talep etti.
ORTALIĞI KARIŞTIRAN FRANSIZ VATANDAŞLIĞI
Senegal'de son birkaç gündür Ulusal Meclis ile cumhurbaşkanı seçimi için aday listesini belirleyen Anayasa Konseyi arasında ciddi bir kriz yaşanıyordu.
Eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'nin oğlu Karim Wade'nin adaylığı, Fransız vatandaşlığından geç ayrılması nedeniyle Anayasa Konseyi tarafından kabul edilmemişti.
Wade'ın Fransız vatandaşlığından ayrılması 17 Ocak'ta Fransız resmi gazetesinde yayımlanmış, Anayasa Konseyi ise nihai aday listesini 21 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşmıştı.
Seçimin en güçlü adaylarından gösterilen Wade'nin yarış dışı kalması başta partisi olmak üzere birçok çevre tarafından tepki ile karşılanmıştı.
Kamuoyunda Wade'nin "haksız yere" saf dışı kaldığı yorumları yapılırken, Anayasa Konseyi'nin onay verdiği Rose Wardini isimli adayın Fransız vatandaşı olduğunun ortaya çıkması eleştirileri güçlendirdi.
Bunun üzerine başta Wade'nin partisi Senegal Demokrat Parti (PDS) olmak üzere birçok çevrede Anayasa Konseyinin yetkinliği sorgulanmaya başlandı ve bazı hakimler için rüşvet iddiaları gündeme geldi.
Öte yandan Wardini ise Fransız vatandaşlığını Anayasa Konseyi'nden gizlediği için, mahkemeyi kandırmak, resmi belgede sahtecilik gibi bir dizi suçlamayla savcılığa sevk edildi.
Anayasaya göre, Senegal'de cumhurbaşkanı adayı olmak için yalnızsa Senegal vatandaşlığına sahip olmak gerekiyor.
ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU
Wardini'nin Fransız vatandaşlığına rağmen aday olabilmesiyle başlayan tartışmalar sonucu PDS'nin girişimiyle parlamentoda 2 Şubat'ta Anayasa Konseyini araştırmaya olanak verecek bir komisyon kurulması için oylama yapıldı.
Komisyon kurulması teklifi 24 "hayır" oyuna karşı 120 "evet" ile kabul edildi.
Meclis Araştırma Komisyonu, Anayasa Konseyi kararlarını, konseydeki bazı hakimler hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını ve Wade'nin adaylığının onaylanmamasına neden olan koşulları inceleyecek.