Seçimin kaderini Müslümanlar belirleyebilir

Seçimin kaderini Müslümanlar belirleyebilir

İngiltere'de, yasaya göre 5 yılda bir yapılması gereken genel seçim, bugün Brexit krizinin gölgesinde son dört yılda üçüncü kez düzenlenecek. Türklerin oylarını partilerin İslamofobi, göç, azınlık ve ekonomi politikaları belirleyecek.

Seçmen sayısının 46 milyonu bulduğu ülkede 3 bin 322 aday, 650 seçim bölgesinde parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasına girmek için yarışacak. Avam Kamarasında salt çoğunluk olan 326 milletvekiline ulaşan parti, tek başına hükümet kurabilecek.

Ekimde erken seçim kararının alınmasından bu yana ülkede 3 milyon 100 bin yeni seçmen listeye kaydoldu. Bunun 2 milyonu 35 yaşın, bir milyonu da 25 yaşın altındaki gençlerden oluşuyor. Önceki seçimlerde daha ziyade yaşlı nüfusun sandık başına gittiği ülkede, yeni seçmenlerin sonuca etki etmesi bekleniyor. 

İngiltere, Galler ve İskoçya'da seçim yarışının Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi arasında geçmesi bekleniyor.

Seçimin kaderini Müslümanlar belirleyebilir - Resim : 1

SEÇİMİN KADERİNİ MÜSLÜMANLAR BELİRLEYEBİLİR

Seçimde önemli etkenlerden birini de sayısı 2 milyona ulaşan Müslüman seçmenler oluşturuyor. Müslüman seçmenlerin özellikle sonucun son seçimde az farkla belirlendiği 31 seçim bölgesinde seçimin kaderini kolayca değiştirmesi mümkün görünüyor. Müslüman seçmenler, nüfusun en az yüzde 20'sini oluşturdukları 26 seçim bölgesinde de dengeleri değiştirme gücüne sahip bulunuyor.

Ülkedeki yaklaşık 600 bin Türk kökenli vatandaşın çoğunluğu başkent Londra'da yaşıyor. 400 binini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kökenlilerin oluşturduğu nüfusta, Türkiye'den gelenlerin 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Türk nüfusu Londra'da Dalston, Stoke Newington, Haringey, Enfield, Walthamstow başta olmak üzere belli semtlerde yoğunlaşıyor.

Ülkedeki Müslüman sivil toplum örgütleri, seçmenden oyunu partilerin İslamofobi ve göçmenlik konusundaki tutumlarına göre belirlemeleri için gayret sarf ediyor. Bu da kendi üyeleri arasında yaygın İslamofobi vakalarını soruşturmaktan kaçınan Muhafazakar Partinin aleyhine işleyecek faktör olarak öne çıkıyor. 

İngiltere'de uygulanan dar bölge çoğunluk seçim sistemine göre, ülkedeki 650 seçim bölgesinin her birinde en çok oyu alan aday, parlamentoya seçiliyor. 

Teorik olarak, bir parti her seçim bölgesinde ikinci gelerek ülke genelinde çok yüksek oy alsa bile parlamentoya milletvekili sokamayabiliyor.

İngiltere İngiltere seçim Brexit Boris Johnson Jeremy Corbyn