Şam yönetimi, İsrail ordusunun Halep Havalimanı'nı vurduğunu iddia ediyor

İsrail Hamas Filistin suriye Dünya haberleri
Şam yönetimi, İsrail ordusunun Halep Havalimanı'nı vurduğunu iddia ediyor

Şam yönetimi, İsrail’in, Suriye’deki Halep Havalimanı'nı vurduğunu iddia etti. Saldırıda pistin zarar görmesiyle havalimanının hizmet dışı bırakıldığı ifade edildi.

Şam yönetimi, kritik bir iddia öne sürdü. 

Esed rejiminin haber ajansı SANA’nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, İsrail ordusunun, yerel saatle 13.25'te Lazkiye'nin batı yönünden Halep Havalimanı'na hava saldırısı düzenlediği savunuldu.

Saldırıda pistin zarar görmesiyle havalimanının hizmet dışı bırakıldığı iddia edildi.

HAVALİMANLARI DAHA EVVEL DE HEDEF ALINMIŞTI

İsrail, gece yarısından sonra ülkenin güneyindeki Dera'da Suriye ordusuna ait bir karargaha hava saldırısı düzenlemiş, 8 asker hayatını kaybetmiş 7 asker de yaralanmıştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" saldırısı başlatmasının ardından İsrail güçleri, 12, 15 ve 21 Ekim'de Şam ve Halep'teki havalimanlarını hedef almıştı.

İsrail, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'de zaman zaman İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.

İsrailli yetkililer, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.

Ülkenin güneyinde Ürdün sınırında bulunan Dera ili, 2018'den bu yana Suriye ordusu ve destekçilerinin kontrolünde bulunuyor.

AB ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMIYOR

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin çatışmasında şu aşamada ateşkes çağrısı yapmayacağını bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, düzenlenen basın toplantısında, Gazze'deki durumla ilgili konuşurken, "Şu aşamada AB'den bir ateşkes çağrısı yoktur." dedi.

Bunun nedeninin Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının devam etmesi olduğunu belirten Stano, Hamas'ın saldırıları sürdürmesinin yanı sıra 200'den fazla rehineyi elinde tuttuğunu söyledi.

Stano, "Hamas'ın İsrail'e saldırısı devam etmektedir. Bu durumda, AB'nin şu andaki pozisyonu şudur; biz İsrail'in yanındayız ve İsrail'in terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı vardır. Bunun da uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

 

"İNSANİ ARA" ÇAĞRISI DA YAPILMIYOR

AB, ateşkes çağrısı yapmamasının yanı sıra insani yardımların Gazze'ye ulaştırılabilmesini sağlayacak şekilde çatışmalara ara verilmesi yönünde de henüz herhangi bir çağrıda bulunmadı.

Pazartesi günü düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, çatışmalara "insani ara" verilmesi konusu görüşülmüş ancak bu yönde bir çağrı çıkmamıştı.

İnsani ara çağrısı konusunda bazı AB ülkelerinin çekinceleri bulunduğu bildirilmişti. Toplantının ardından bu konuda bir oylama yapılmadığı, sadece görüşmelerle yetinildiği açıklanmıştı. İnsani ara çağrısıyla ilgili detaylı görüşmelerin, 26-27 Ekim'deki AB Liderler Zirvesi'ne kaldığı belirtilmişti.

 

Kaynak: AA