Salgın en çok yaşlıları etkiledi: Ayrımcılık ve kötü muamele arttı
Koronavirüs salgınıyla birlikte, imkanların kısıtlı olduğu ülkelerde genç hastalara öncelik verilmesi yaşlıların tedavi sürecinde ayrımcılığa maruz kaldıklarını, salgın sürecinde yaşlılara yönelik kötü muamelede de büyük bir artış olduğu ifade edildi.
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Souzi Bondeko, dedesi koronavirüs belirtileri gösterip nefes almakta zorlandığında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'daki bir hastaneye götürdüklerini, dedesinin burada solunum cihazına bağlandığını, ancak yiyecek almak için eve döndüğünde bir hastane görevlisinin dedesinin solunum cihazından çıkartıldığını, çünkü cihaza başka bir yerde ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Pazarcılık yaparak hayatını kazanan 33 yaşındaki Bondeko, "Hastanede sadece üç solunum cihazı vardı ve büyük talep görüyordu. Beş dakika sonra dedem öldü. Görevliler bana cihazı daha genç birine taktıklarını söyledi, çünkü genç hastalara öncelik verme politikaları varmış. Maalesef, solunum cihazlarının gençlere verilmesi sonucu, yaşlı birinin öldüğü ilk vaka değil. Ne yazık ki Demokratik Kongo'da yaşlı insanlar harcanabilir görülüyor" dedi.
Yardım kuruluşu Age International, salgının başlangıcından bu yana yaşlılara karşı ayrımcılığın artışta olduğunu belirtiyor. Birçok ülkede genç hastalara öncelik verilirken, yaşlılar ölüme terk edildi.
Salgın krizinde, yaşlıların tedavi görmekte zorlanmasının yanı sıra, dünya genelinde yaşlılara yönelik şiddet ve kötü muamelede de büyük artış görüldü.
Covid-19'dan önce her altı yaşlıdan birinin kötü muameleye maruz kaldığı tahmin ediliyordu, ancak Age International ortaya çıkan kanıtların, bunda büyük bir artış yaşandığına işaret ettiğini söylüyor.
Kötü muamele fiziksel, mali, psikolojik, sözlü ya da cinsel saldırı şeklinde olabiliyor. Kadınlar ve engelliler ise en kötü etkilenenler.
Karantina önlemleri nedeniyle birlikte daha çok zaman geçirmek zorunda olduklarından, aile içi şiddetin de arttığı bildiriliyor.
Kötü muameleye maruz kalanların çoğunlukla bunları bildirmediği, çünkü ya telefona erişimlerinin olmadığı ya da konuşmaktan korktukları söylendi. Aynı zamanda kötü muamelenin sıklıkla aile üyelerinden geldiği, yaşlıların geçim kaynaklarının olmaması, tehdit gibi nedenlerle çekindikleri ifade ediliyor.
65 yaş üzerinin birçok ülkede sokağa çıkmasına izin verilmemesi de kaygıları artırdı. Koronavirüsün ise 2020 dünyasını şekillendirirken, yaşlıların bir kenara atılmasından endişe duyuluyor.