Sahte kimliklerin efendisi hayatını kaybetti: "Para almıyorum prensiplerim gereği yapıyorum"

Hayatını kaybetti
Sahte kimliklerin efendisi hayatını kaybetti: "Para almıyorum prensiplerim gereği yapıyorum"

2. Dünya Savaşı'nda 14 binden fazla Yahudi'nin hayatını hazırladığı sahte belgelerle kurtaran Arjantin doğumlu Fransız Adolfo Kaminskiy, 97 yaşında hayatını kaybetti. Kaminskiy hayatı boyunca hayat kurtarmak için sahte belge üretirken karşılığında hiç para almadı.

HABER GLOBAL - Sahte kimlik hazırlama ustası olan ve bu sayede 14 bini aşkın Yahudi'nin Naziler'den kaçmasını sağlayan Fransız Adolfo Kaminsky, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kaminsky aynı zamanda 2. Dünya Savaşı'nda Fransız direnişinin bir parçasıydı.

1 Ocak 1925 Buenos Aires doğumlu olan Kaminsky savaş boyunca çok sayıda sahte kimlik kartı, vaftiz sertifikası, karne ve belge hazırladı.

Kendisi de Yahudi olan Kaminsky'nin hayatı 2009 yılında Adolfo Kaminsky: Bir sahtekarın hayatı adıyla kitaplaştırılmıştı. Kitabı kızı yazmıştı.

Sahte kimliklerin efendisi hayatını kaybetti: "Para almıyorum prensiplerim gereği yapıyorum" - Resim : 1

Ölüm haberini de kızı Sarah Kaminsky duyurdu.

Sahte belge hazırlama yeteneğini sadece II. Dünya Savaşı'nda kullanmadı. Fransa'dan bağımsızlık mücadeleleri sırasında Cezayirliler için sahte belgeler üretti. Fransız muhalifler için de çalıştı. İspanya'daki faşist diktatör Franco'ya karşı savaşmak isteyen Amerikalı devrimcilere de kimlik sağladı.

II. Dünya Savaşı'nda binlerce Yahudi'yi kurtardıktan sonra da çalışmaya devam etti. Güney Afrika'daki aktvistlere, Vietnam Savaşı'ndan kaçmak isteyen ABD'li asker kaçaklarına sahte belgelerle yardım etti.

Kaminsky bu hizmetleri için ücret almıyordu. Bu işi para için değil prensipleri gereği yaptığını söylüyordu. Holokost'un ona "Her belgenin bir insanın yaşamı ya da ölümü olduğunu" öğrettiğini söylemişti.

Doğumundan dolayı Arjantin pasaportu olan Kaminskiy, 4 yaşında Fransa'ya döndü. 1940'ta Almanların işgali sırasında Normandiya'da yaşıyordu. Çok zor durumda olan Yahudiler kötü koşullarda açlıkla savaşırken Kaminskiy de ailesi için çırak olarak bir boyahanede çalışıyordu. Sahte belge üretmeyi de burada öğrendi. Edindiği kimya bilgisi sayesinde tam anlamıyla dünya tarihine damgasını vurdu.

Kaynak: Haber Global TV

Naziler yahudiler İkinci Dünya Savaşı vietnam savaşı hayatını kaybetti