Rusya-Ukrayna savaşında 4 senaryo

Rusya Ukrayna Savaşı

Rusya-Ukrayna savaşında 1 yıl geride kalırken öne 4 senaryo çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ordusuna Ukrayna'yı işgal emri vermesinden bu yana bir yıl geçti ve savaş henüz bitmedi. Çatışmaların yakın zamanda duracağına dair ise hiçbir işaret yok.

Her iki taraf da kesin zafer için hazır görünmezken müzakere ihtimali giderek uzaklaşıyor. Bu durum, çapraz ateşte kalan siviller için savaşın getirdiği kan ve acıların görünür bir sonu olmadığı anlamına geliyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri bugüne kadar Kiev için 150 milyar doların üzerinde harcama yaptı. Ukrayna ordusuna sağlanan silahlar artık en gelişmiş tankları ve uçaksavar sistemlerini de içeriyor.

PEKİ SAVAŞIN SONUYLA İLGİLİ ÖNE ÇIKAN SENARYOLAR NELER?

İlk seçenek çatışmaların yıllar sürebileceği yönünde. Son 4 aydır cephedeki durum çıkmaza girmiş olsa da her iki tyaraf da savaşını kazanacağına inanıyor. Dahası zafer kazanmak Ukrayna için de Rusya için de varoluşsal bir hal aldı. Bu nedenle çatışmalar sürdürülemez noktaya ulaşıncaya dek bitmeyebilir.

ikinci senaryo ise savaşın ateşkesle sonuçlanması... Akan kanın durması için her iki tarafın uzlaşması, yani taviz vermesi gerekiyor. Ama Ukrayna tek karış toprağını bile vermeyeceğini söylerken, Rusya Kırım dahil yasa dışı ilhak ettiği tüm bölgelerin Rus toprağı olduğunu savunuyor. Tüm bu görüş ayrılıklarına rağmen ateşkese varılması bile, barış için yeterli olmayabilir çünkü savaşın altında yatan stratejik nedenleri çözülmedikçe, çatışmalar devam edecek.

Üçüncü seçeneğe göre, Rusya işgal altında tuttuğu topraklardaki konumunu sağlamlaştırabilir. Bu da Donbas'ta karşı taarruzların başarılı olacağı ve Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerinin hedef alınmasının devamı anlamına geliyor. Böylece Rus güçleri ilhak ettiği 4 bölgede toprak kazanımlarını koruyabilir.

Bu senaryoda Kiev'in ya Rusya'nın şartlarını kabul ederek ateşkes anlaşması için masaya oturacağı ya da savaş meydanında mücadeleyi sürdüreceği yorumu yapılıyor. Ukrayna mücadele yolunu seçerse, ABD ve Batı'dan gelecek silahlar Ukrayna ordusu için kritik rol oynayacak. Putin'in ise yenden seferberlik ilan etmesi seçenekler arasında.

Dördüncü senaryoda savaş Ukrayna'nın zaferiyle sonuçlanıyor. Ancak askeri analistlere göre, bu senaryonun yakın zamanda gerçekleşmesi pek olası değil. Çünkü Ukrayna'nın Rusya'yı topraklarından tamamen çıkarabilmesi için savaş uçaklarına ve uzun menzilli füzelere ihtiyacı var. Bunun için Batı'nın dereye girmesi halinde de, Rusya'nın "nükleer silah" seçeneğine başvurmasından endişe duyuluyor. Söz konusu nükleer olunca Rusya'nın kırmızı çizgileri esnek olabilir. Ancak Putin'in böyle bir hamleye nasıl yanıt vereceğini henüz kimse bilmiyor.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna savaş senaryo