Rusya'dan "güvenli bölge" açıklaması: Ankara bu isteğinde çok haklı

Rusya'dan "güvenli bölge" açıklaması: Ankara bu isteğinde çok haklı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin yaptığı açıklamada "Ankara bu isteğinde çok haklı çünkü bölgeden sızan teröristler yüzünden sıkıntı yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri için New York'ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AA muhabirinin Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge ve Türkiye ile ABD arasındaki müzakerelere ilişkin sorusuna Lavrov, ''Ankara bu isteğinde çok haklı çünkü şu an ABD'nin kontrolündeki bölgeden sızan teröristler yüzünden sıkıntı yaşıyor.'' yanıtını verdi.

'ABD BÖLGEDEKİ KÜRTLERİ KULLANIYOR'

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliği söz konusu olduğu için güvenli bölge konusuna ''kayıtsız'' olmadıklarını ve her iki ülkeyle de görüştüklerini söyleyen Lavrov, ''Amerikalıların bölgedeki Kürtleri kullanıldığını'' ve ''öz yönetim organları oluşturmak için somut adımlar atıldığını'' söyledi.

ABD'NİN RUS DİPLOMATLARA VİZE VERMEMESİ

Lavrov, ABD'nin BM Genel Kurulu görüşmelerine katılacak bazı Rus diplomatlara vize vermemesine ilişkin ise Moskova'nın gerekli adımları atarak karşılık vereceğini ifade etti.

ERDOĞAN GÜVENLİ BÖLGE İÇİN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika ziyaretinin son gününde kendisini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Erdoğan, güvenli bölge görüşmelerine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"480 kilometre uzunluğundaki güvenli bölge planlamamız aslında Trump’ın da ifade ettiği 20 mil anlayışını kapsayan bir derinliktir. Planlı bir çalışmayla 1 ila 2 milyon civarında Suriyeliyi buraya yerleştirme şansımız olabilir. Burada 150 ila 400 metrekare arasındaki alanlardayerel mimari ile yapılmış ve ekip biçilebilecek bahçenin, icabında hayvancılık yapılabilecek ahırların olduğu binalarla birlikte bu insanları çadırlardan ve konteyner kentlerden kurtaralım istiyoruz ki bizdeki Suriyelileri de buraya sevk edebiliriz. "

'RUSYA'NIN DESTEK VERMESİ LAZIM'

Burada özellikle başta ABD olmak üzere Rusya, Almanya, Fransa’nın bize gerekli desteği vermeleri lazım. Eğer bu destek gelirse biz de bunun inşaatla ilgili kısmını üstlenebilir ve yoğun bir çalışmayla burada bu işleri tamamlarız.

Rusya Suriye ABD güvenli bölge