Rusya'dan çağrı: Gine Cumhurbaşkanı Conde'yi serbest bırakın

Rusya'dan çağrı: Gine Cumhurbaşkanı Conde'yi serbest bırakın

 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Gine'de "yönetimin zorla ele geçirilmesi girişimlerine" karşı olduğunu belirterek, darbeciler tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin serbest bırakılmasını istedi.

Batı Afrika ülkesi Gine'de dün ordu yönetime el koyarak Cumhurbaşkanı Alpha Conde'yi ev hapsine almıştı. Ülkede yapılan askeri darbenin ardından dünyanın farklı ülkelerinden açıklamalar gelmeye başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama geldi. 

Aaçıklamada, 5 Eylül'de Gine'de "yönetimin zorla ele geçirildiği" ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulduğu anımsatıldı.

Rusya'nın bu ülkedeki gelişmeleri "derin" endişeyle takip ettiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Moskova, anayasal olmayan herhangi bir yönetim değişikliği girişimine karşı çıkıyor. Conde'nin serbest bırakılmasını ve dokunulmazlığının sağlanmasını talep ediyoruz. Gine'deki durumun bir an önce anayasal düzene getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gine'deki tüm siyasi güçleri, şiddeti kışkırtacak eylemlerden kaçınmaya ve oluşan durumu barış ve müzakere yoluyla çözmeye çağırıyoruz."

Açıklamada, Gine Dışişleri Bakanı İbrahim Halil Kaba'nın Moskova'ya yapması planlanan resmi ziyaretin iptal olduğu da aktarıldı.

Kaynak: AA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Gine Alpha Conde