Rusya ateşkes ilan etti mi? Rusya Ukrayna barış görüşmeleri sonuçlandı mı?

Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya ateşkes ilan etti mi? Rusya Ukrayna barış görüşmeleri sonuçlandı mı?

Kremlin Sözcüsü Peskov, son olarak Ukrayna’ya başlattıkları saldırıları durdurabileceklerini, öne sürdükleri şartların Ukrayna tarafından kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Peki, Rusya ateşkes ilan etti mi?

Rusya ve Ukrayna arasında sürmekte olan ateşkes kararı için tüm dünya heyetlerin yapmış olduğu görüşmelerden çıkacak sonuçlara odaklanmış durumda. 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya Ukrayna savaşında 12. gün geride kalırken Rusya'dan yeni açıklamalar geldi. Peki, Rusya ateşkes ilan etti mi?

RUSYA ATEŞKES İLAN ETTİ Mİ?

Rusya insani koridor oluşturma isteğiyle geçici ateşkese karar vermiş durumda. Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında yaşanan ikinci tur görüşmelerde saldırı altındaki şehirlerde bulunan sivillerin tahliyesi için insani koridor oluşturulması hakkında uzlaşı sağlanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 12. gününde devam ederken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan ateşkes hakkında bir açıklama yapıldı. Ukrayna’nın taleplerini kabul etmesi durumunda operasyonların "her an" durabileceğini ifade eden Peskov, 'Ukrayna anayasayı değiştirmeli ve herhangi bir bloğa katılma çabalarından vazgeçmeli' biçiminde konuşarak Ukrayna’nın tarafsızlık statüsüne uyması gerektiğini belirtti.

rusya ukrayna son dakika

Operasyonların Ukrayna’nın silahsızlandırılması amacıyla başlatılmış olduğunu belirten Peskov, 'Aslında Ukrayna’nın silahsızlandırılmasını tamamlıyoruz, tamamlayacağız. Onlar, bu düşmanlıklarını sonlandırmalı.' dedi.

Şartlarının devamında Kırım, Luhansk ve Donetsk için de koşullarını öne süren Peskov, “Kırım’ın, Rusya’nın parçası olarak tanımasını, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsız devletler olarak tanınmasını istiyoruz.' açıklamasında bulundu.

RUSYA VE UKRAYNA MÜZAKERELERİNDE SON DURUM NEDİR?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler devam ediyor. İlk iki görüşmede olumlu sonuç alamayan Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki müzakere görüşmelerinin 3’üncü turu TSİ 17.00 Belarus'un Belovezhskaya Pushcha bölgesinde başlamıştı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri bir araya gelmeden önce ayrı olarak açıklamalarda bulundu. Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, 'Daha önce söz verdiğimiz Donbass ve diğer kentlerdeki insani koridorlar açık tutuluyor. Bugün Ukrayna tarafıyla bu koridorların durumunu ele alacağız.' sözlerini kullandı.

Ateşkese rağmen insani koridorlarda süren çatışmalar nedeniyle sivillerin tahliye edilememesinden ötürü üzüntü duymuş olduklarını belirten Medinskiy, 'Rusya'nın Ukrayna ile son tur müzakerelerde varılan anlaşmalara rağmen sivillerin tahliyesi için şehirlerde açılan insani koridorların faal olarak kullanılamaması nedeniyle üzüntü duyuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bunlara ek olarak sivillerin tahliyesinin Ukraynalı milliyetçiler tarafından engellendiğini savunmakta olan Medinskiy, 'Şehirlerde mevzileri ele geçiren milliyetçiler, dolaylı ve doğrudan canlı kalkan olarak kullanarak sivilleri orada tutmaya devam ediyor.' açıklamasında bulundu.

Ukrayna'nın heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak ise toplantı öncesi açıklamada bulundu ve “Birkaç dakika içinde sivillere yönelik geniş çaplı saldırıların bir argüman olduğuna ciddi şekilde inanan bir ülkenin temsilcileriyle konuşmaya başlayacağız.' ifadelerini kullandı.

rusya ukrayna görüşmeleri ateşkes rusya ukrayna son dakika Putin zelenski