Reuters: Rus heyet, anlaşma sağlanamadan Türkiye'den ayrıldı

Reuters: Rus heyet, anlaşma sağlanamadan Türkiye'den ayrıldı

Reuters haber ajansı, Türkiye'de bulunan Rus heyetin bir haftada 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine neden olan İdlib saldırılarının nasıl durdurulacağı konusunda mutabakat sağlanamadan Ankara'dan ayrıldığını iddia etti

Reuters haber ajansı, Rus heyetin 8 Türk askerinin hayatını kaybetmesine neden olan Suriye ordusunun İdlib'deki saldırılarından birkaç gün sonra Cumartesi günü Ankara'ya geldiğini, 9 yıldır süren savaşta Türk askeri ile Suriye ordusu arasında yaşanan bu en şiddetli çatışmada Suriye hedeflerini vurduğunu belirtti.

Rus ve Türk yetkililerin dün Ankara'da temaslarda bulunurken, Suriye hükümet güçlerinin İdlib'de TSK'ya yönelik top atışlarında 5 askerin hayatını kaybettiğini, 5 askerin de yaralandığını ifade etti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus yetkililerle Cumartesi günü Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulunduklarını, ancak bir anlaşmaya varılamadığından Pazartesi günü tekrar görüşme kararı aldıklarını söylemişti. Rus yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından biriyle de görüşmeler yürüttüler. Görüşmede, Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarına rejim tarafından yapılan saldırının en sert şekilde kınandığı ve meşru müdafaa hakkı çerçevesinde cevap verileceğinin de altı çizildi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı mücadele eden muhaliflerin elindeki son toprak parçası olan Suriye'nin İdlib bölgesinde Suriye ve Rusya'ya ait savaş uçaklarının gerçekleştirdiği hava saldırıları, 700 bin kişinin Türkiye sınırına doğru kaçmasına neden oldu. Halihazırda 3.6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye , sık sık daha fazla mülteciyi kaldıramayacağını söylüyor. 

Türkiye, Suriye ordusunun İdlib'deki ilerleyişini durdurmak için askeri müdahaleye hazır olduğunu söyledi. Moskova ve Şam ise, İdlib'de teröristlerle savaştığını söylüyor. 

Reuters İdlib Suriye Rusya