Rapçi T.I.'ın açıklamalarının ardından New York'ta bekaret testi yasaklanabilir

Rapçi T.I.'ın açıklamalarının ardından New York'ta bekaret testi yasaklanabilir

ABD'li rapçi T.I., 18 yaşındaki kızı Harris'i her doğum gününden bir gün sonra bekaret kontrolü yaptırdığını söyleyerek tepki çekmişti. New York eyaleti bu testleri yasaklamayı düşünüyor.

Gerçek adı Clifford Joseph Harris Jr. olan T.I. katıldığı Ladies Like Us adlı yayında 18 yaşındaki kızı Deyjah Harris'i her yıl doğum gününden bir gün sonra jinekoloğa götürüp bekaret testi yaptırdığını açıklamış, henüz 15 yaşında olan oğlunun ise cinsel olarak çok aktif bir hayatı olduğunu ancak kızının özel yaşamına yaklaşımının farklı olduğunu da dile getirmişti. Yayında, "18. yaş gününde de kızımın bekareti yerindeydi" sözleriyle herkesi şoka uğratarak tepki çekmişti. 

T.I.'ın açıklamalarının ardından kızı Deyjah Harris, babasını Twitter ve Instagram'da takipten çıkararak sosyal medya kullanmayı bıraktı.

OCAK AYINDA GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANACAK

New York eyaletindeki Demokrat siyasetçi Michaelle Solages, "Bu açıklamayı duyduğumda tiksindim" diyerek, yasa teklifinin geçmesi için mücadele ettiğini söyledi. Solages'in ilk imzacısı olduğu ve iki partiden de destek alan tasarı Noel tatilinin ardından Ocak ayında görüşülmeye başlanacak.

Yasa kabul edilirse bu uygulama yasa dışı kabul edilecek ve yapan doktorların lisansları iptal edilecek. Doktorlara adli suçlama yöneltilmesi de seçenekler arasında. Testin tıp merkezleri dışında yapılması halinde ise bu uygulama bir cinsel saldırı kabul edilecek. ABD'de bekaret testine dair federal bir yasa bulunmuyor.

"FARKI TESPİT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Sağlık uzmanları bunun bilim dışı, zararlı ve kadınların haklarını ihlal eden bir uygulama olmanın ötesinde anlamsız da olduğunu belirtiyor. Çünkü cinsel ilişkiye girmiş bir kadının kızlık zarı ile girmemiş bir kadının kızlık zarı arasında bir fark tespit etmek mümkün değil. Buna maruz kalan kadınların akıl sağlığı ve fiziksel sağlık sorunları yaşama ihtimali bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yanı sıra BM İnsan Hakları Komitesi ve BM Kadın Hakları Komitesi bekaret testinin dünya çapında yasaklanması çağrısında bulunuyor.

Doktorlar kızlık zarının cinsel ilişki dışında spor aktiviteleri veya tampon kullanımı sırasında da esneyebileceği veya hasar görebileceğini belirtiyor. Ayrıca bazı kızlar kızlık zarı olmadan dünyaya geliyor.

*Bir kişinin vajinal cinsel ilişki yaşayıp yaşamadığını tespit etmeyi amaçlayan testte kadınların veya kızların kızlık zarının (vajinanın girişinde bulunma ihtimali olan ince bir doku) yırtılıp yırtılmadığı doktorlar tarafından inceleniyor.

yasak Haber Global