Putin karşıtı Navalnıy ayağa kalktı

Putin karşıtı Navalnıy ayağa kalktı

Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'nın başkenti Berlin'de hastanede merdivenlerden aşağı inerken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.

Rus politikacı Alexei Navalnıy, vantilatörden çıkarıldıktan birkaç gün sonra tekrar ayağa kalktı ve yürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi rakibi Navalnıy, Ağustos ayı sonlarında zehirlenmesi nedeniyle getirildiği ve tedavisinin devam ettiği Berlin Charite Hastanesi’nde merdivenlerden aşağı inerken çekilmiş bir fotoğraf paylaştı.

Fotoğrafla birlikte sosyal medya hesabından durumuna dair açıklama yapan Navalnıy, kendine su koymakta ve telefonunu kullanmakta zorlandığını ifade etti. Navalnıy'ın, batılı hükümetler Kremlin'den bir açıklama talep ederken, Rusya'ya geri dönmeyi planladığını söylediği belirtildi. Ayrıca, Charite Hastanesi’nden Pazartesi günü yapılan açıklamada, Navalnıy’ın iyileşmeye devam ettiği belirtilmiş ve vantilatörden çıkarıldığı ifade edilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya'da tedavi gören Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlendiği iddialarında "birçok saçma unsur" bulunduğunu söyledi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünden (OPCW) Navalnıy'ın tahlil sonuçlarını almaya çalıştıklarını belirten Peskov, "Sonuçlara ulaşmak için imkanımız yok. Bunu ya Alman meslektaşlarımız ya da hastanın kendisi istemiyor. Bütün bunlar soru işareti uyandırıyor. Bu sorulara şimdilik yanıt veremiyoruz. Bu, neyin ne olduğunu tespit etmemizi zorlaştırıyor." dedi.

Navalnıy'ın zehirlenmesine yol açan Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğu iddiasına da değinen Peskov, "Su şişesi yurt dışına çıkarıldığı için bunu açıklayamıyoruz. Yani zehirlenme yönünde delil olabilecek şey ülkeden çıkarıldı. Bu da bir soru işaretidir." diye konuştu.

NAVALNIY'IN ZEHİRLENDİĞİ İDDİASI 

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos'ta uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşmasının ardından uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı.

Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül'de, Navalnıy'ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasal ile kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

Seibert, 14 Eylül'de de Navalnıy'ın zehirlendiğinin İsveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.

Charite Hastanesi 7 Eylül'de, Navalnıy'ın sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.

Dün, Navalnıy'ın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan görüntülü paylaşımda, Navalnıy'ın zehirlenmesine yol açan Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğu ileri sürülmüştü.

 

Kaynak: DHA

Putin Navalnıy Rusya zehirlenme