Putin duyurdu: Dünyanın ilk koronavirüs aşısı tescillendi!

Putin duyurdu: Dünyanın ilk koronavirüs aşısı tescillendi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı. Rusya, dünyada koronavirüs aşısını tescil eden ilk ülke oldu. Aşının adının ise Sputnik V olacağı duyuruldu.

Rusya'nın koronavirüse karşı ilk aşısının Gamaleya Araştırma Enstitüsü ve Rusya Savunma Bakanlığı tarafından ortaklaşa geliştirildiği belirtilirken, aşının klinik denemelerinin 18 Haziran'da başlatıldığı ve 38 gönüllünün tümünün bağışıklık geliştirdiği ifade edildi. Rusya Devlet Başkanı Putin, kızının koronavirüs aşısı olduğunu, yakın zamanda aşının kitlesel üretimine başlanacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Sağlık Bakanlığı'nın Moskova Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen dünyanın ilk COVID-19 aşısı için iki aydan kısa süren insan testlerinden sonra yasal onay verdiğini söyledi. Bu onay, aşının güvenliğini ve etkinliği test eden klinik denemeler devam ederken bile kitlesel aşılamanın yolunu açıyor.

AŞININ ADI: SPUTNİK V

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in koronavirüs aşısının tescillendiği açıklamasının ardından aşının adı da açıklandı. Rusya Sağlık Bakanlığı, koronavirüs (Covid-19) aşısının adının Sputnik V olacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, “1957’de Sovyetler Birliği tarafından ilk yapay uydunun başarılı bir şekilde fırlatılması tüm dünyada uzay araştırmalarını harekete geçirdi. Bu atıfla sayesinde aşıya Sputnik V adı verildi” denildi.

Reuters haber ajansı, Rusya'nın aşıyı uygulamaya koyma hızının etkili bir aşı ortaya çıkarmada küresel yarışı kazanma kararlığını gösterdiğini, ancak ulusal saygınlığını bilim ve güvenliğin önüne koyuyor olabileceği endişelerini uyandırdığını belirtti. 

Rusya Sağlık Bakan Yardımcısı Oleg Gridnev, geçtiğimiz gün Gamaley Enstitüsü tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının tescil edileceğini söylemişti. 

Geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Dr. Mikhail Murashko'nun koronavirüs aşısı geliştirme konusunda iş birliği ve ortak klinik çalışmalara başlama kararı almışlardı. 

Rusya'da aşının önce sağlık personelleri ve yaşlı vatandaşlara uygulanacağı belirtilmiş, Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko ise Rusya'da toplu aşı çalışmalarına ekim ayında başlanacağını duyurmuştu.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Putin koronavirüs aşısı Rusya