Protestoların devam ettiği Şili'de 19 kişi öldü, 150'den fazla kişi de yaralandı

Şili'de ulaşım ücretlerine yapılan zam nedeniyle ülke geneline yayılan protesto hareketlerinde yaşanan olaylarda şimdiye kadar 19 kişi yaşamını yitirirken, 150'den fazla kişi yaralandı.

Şili'de geçtiğimiz günlerde ulaşım ücretlerine yapılan zam, halkın tepkisine dönüştü. Özellikle başkent Santiago'da sokağa çıkan binlerce kişi, protestolarını şiddetli bir şekilde sürdürürken, otobüs ve otomobilleri ateşe verdi ve birçok bölgede marketlerde yağmalama olayları yaşandı. Hükümet tarafından ülke genelinde 6 gündür gece saat 22.00'den sabah 04.00'e kadar ugulanan sokağa çıkma yasağına rağmen, protestocular eylemlerini sürdürdü. Ülke geneline yayılan olayları bastırabilmek için güvenlik güçleri, protestoculara plastik mermi, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yaşanan olaylarda yetkililer 19 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, 150'den fazla kişinin yaralandığını belirtti.  

İŞ YERLERİ YAĞMALANDI, ARAÇLAR YAKILDI

Başkent Santiago, ülkede protestoların en şiddetli yaşandığı kent oldu. Binlerce protestocu sokağa çıkarken, bazı gruplar ise yağmalama olaylarına karıştı. Bazı marketler protestocular tarafından yağmalanırken, olaylar sırasında kamu mallarına zarar verildi, birçok otobüs ve araç kundaklandı.

Olayların en şiddetli yaşandığı başkent, Santiago'da yaşayan Türk iş insanı Yusufcan Sarıkaya'nın kamerasına yansıyan görüntülerde, eylemcilerin bir akaryakıt istasyonundaki marketi ve sokak arasındaki bir dükkanı yağmaladıkları, yine sokakta bulunan bir otomobili ateşe verdikleri görüldü. Şili Kızılayı'nın ise güvenlik güçleri tarafından plastik mermiyle vurularak yaralanan eylemcilere müdahale ettikleri görüldü.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZAYABİLİR

Şili hükümetine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre şiddet eylemleri ve yağmalamalar artması nedeniyle sokağa çıkma yasağının uzayabileceği öğrenildi.

ŞİLİ'DE PROTESTOLARIN BAŞLAMASI

Şili'de başkent Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya geçen hafta belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Bazı metro duraklarındaki turnikeleri ve camları kıran göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, Santiago'nun bazı bölgelerinde polisle göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

Ülke çapında yayılan şiddetli gösterilerin yağma ve yakma vakalarına dönüşmesiyle 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "Acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

Gösterilerin şiddetlenmesinin ardından Pinera, önce metro zammını kaldırmış, daha sonra da protestolara son vermek amacıyla bir dizi sosyal yardım paketini duyurmuştu.

Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkedeki krizin sona erdirilmesi için tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısı yapmıştı. 

Ülkenin önde gelen basın organlarından El Mercurio gazetesinin, "acil durum" ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Valparaiso'daki binasına da saldırıldığı ve yangın çıktığı bildirilmişti.

Şiddetli gösterilere ve yağmalara sahne olan Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya teslim edildi.

Şili protesto zam