Poşet çaylar o kadar da masum değil!

Poşet çaylar o kadar da masum değil!

Yıllardır tartışma konusu olan poşet çayların zararlı olup olmadığı konusunda bir araştırma da Kanada'dan geldi. McGill Üniversitesi araştırmacıları, poşet çayların suya milyonlarca mikro ve nanoplastik parçacığın sızmasına neden olduğunu açıkladı

Yapılan araştırmanın raporuna göre, demlenmekte olan tek bir poşet çay, 11.6 milyar mikro partikül ve 3.1 milyar nanopartikül plastiği suya sızdırıyor. Uzmanlara göre söz konusu rakamlar, plastik şişelerde satılan sular da dahil olmak üzere diğer yiyecek ve içeceklerde bulunan plastik partiküllerinden çok daha fazla.

Yapılan deneylerde üç farklı poşetli bitki çayı kullanılırken, çaylar 95 derece sıcaklıktaki kaynamış suyun içerisinde beş dakika kadar bekletildikten sonra, araştırmacılar suyu süzerek poşet çayları elektron mikroskopuyla inceledi. İnceleme sonucunda söz konusu nanopartiküllerin poşet çayların poşetinde bulunmadığı, demlenme esnasında ortaya çıktığı görüldü.

Kanadalı bilim insanları poşet çayların mikro plastikle kirlettiği sulara su pireleri enjekte ederek, su pirelerinin davranış ve gelişimlerinde birtakım değişiklikler meydana geldiğini gözlemledi.

poşet çay plastik