Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyüne füze düştü: 2 ölü

Polonya Ukrayna
Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyüne füze düştü: 2 ölü

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne henüz kaynağı tespit edilemeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Öte yandan, Polonya Başbakanı Morawiecki, Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi'ni acil toplantıya çağırdı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı.

Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.

Polonya füze saldırısı 1

ULUSAL GÜVENLİK KOMİTESİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı." ifadesini kullandı.

Müller, toplantının detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Rusya'nın bugün ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.

Polonya füze saldırısı 1

ABD'Lİ YETKİLİ: 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Associated Press'e konuşan üst düzey ABD'li yetkili, Polonya'ya düşen Rus füzelerinin 2 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

PENTAGON'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, duruma ilişkin "Konuyu izliyoruz, spekülasyon yapmak istemeyiz. Bizim NATO'nun her karış toprağını koruma konusundaki tutumumuz net." açıklaması yaptı. 

ESTONYA: NATO TOPRAKLARININ HER KARIŞINI SAVUNMAYA HAZIRIZ

Estonya Dışişleri Bakanlığı, Polonya’ya düştüğü iddia edilen Rus füzelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır” dedi.

LETONYA'DAN POLONYA'YA DÜŞEN FÜZE SONRASI "4. MADDE" ÇAĞRISI

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu.

Pabriks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kaynağı henüz belirlenemeyen füzenin düşmesi sonucu 2 kişinin öldüğü açıklanan Polonya'ya başsağlığı diledi.

Suçlunun Rusya olduğunu öne süren Pabriks, "Rus rejimi sadece Ukraynalı sivilleri hedef alan füzeler ateşlemekle kalmadı, aynı zamanda Polonya'daki NATO topraklarına da indi. Letonya, Polonyalı dostlarının yanındadır ve bu suçu kınamaktadır." ifadelerini kullandı.

Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi anımsatarak, "Bu konuda ilk tepkim 4. maddeyi hatırlatmak olurdu." ifadesine yer verdi.

ESKİ POLONYA BAŞBAKANI TUSK'TAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Eski Polonya Başbakanı Donald Tusk, ülkeye düşen füzeler nedeniyle birlik ve dayanışma çağrısı yaptı.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Tusk, ülkenin zor bir zamandan geçtiğini belirtti.

Tusk, "Bir tehlike durumunda, iç çekişmelere ve farklılıklara bakılmaksızın hepimiz birlik olmalı ve dayanışma göstermeliyiz. Bu zor zamanda birlikte olacağız." ifadelerini kullandı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

OIayın ardından Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil toplantıya çağırdı.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeld, Polonya topraklarına bir füzenin düşmesini "çok ciddi bir olay" olarak gördüklerini bildirdi.

NORVEÇ: POLONYA'YA FÜZE DÜŞMESİ "ÇOK CİDDİ OLAY" 

Norveç kamu yayın kuruluşu NRK'daki habere göre Huitfeld, Polonya'ya füze düşmesini not ettiklerini belirtti.

"Bu çok ciddi bir olay ancak olayın henüz birçok boyutu net değil." diyen Huitfeld, Polonya makamlarından konuyla ilgili daha fazla açıklama beklediklerini kaydetti.

Norveç Dışişleri Bakanlığı, Polonya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki köye füze düşmesinden kısa süre önce de sosyal medya hesabından açıklama yaparak Rusya'nın Ukrayna'daki sivil altyapılara saldırdığını, bunu kınadıklarını bildirmişti.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

RUSYA: POLONYA TOPRAĞINA RUS FÜZELERİ DÜŞTÜĞÜNE YÖNELİK SUÇLAMALAR KASITLI PROVOKASYONDUR

Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyüne füze düşmesi sonucu 2 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Rusya'dan ilk açıklama geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur" ifadesini kullandı. 

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmadığı belirtildi. 

LİTVANYA: NATO TOPRAKLARININ HER BİR KARIŞI SAVUNULMALI

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Polonya’ya düştüğü iddia edilen Rus füzelerinin ardından yaptığı açıklamada, Polonya ile "yakın temas halinde" olduklarını belirterek, “NATO topraklarının her bir karışı savunulmalıdır” dedi.

BEYAZ SARAY: POLONYA İLE ÇALIŞIYORUZ, 'UYGUN' ADIMLARI BELİRLEYECEĞİZ

Beyaz Saray, Polonya’ya düşen füzeyle ilgili Polonya ile çalıştıklarını ve “uygun” adımları belirleyeceklerini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Polonya topraklarına bir füzenin düştüğüne dair haberleri gördüklerini ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümeti ile çalıştıklarını belirtti.

Watson "Şu anda haberleri ya da hiçbir detayı teyit edemeyiz. Ne yaşandığını ve gelecekte atacağımız uygun adımların ne olduğunu belirleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

ZELENSKİ: RUS FÜZELERİ POLONYA'YI VURDU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyüne füze düşmesi sonucunda 2 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin, "Bugün, çok uzun zamandır uyardığımız şey oldu. Terör, ulusal sınırlarımızla sınırlı değil. Rus füzeleri Polonya'yı vurdu" dedi.

Zelenski açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Ukrayna kaç kez terör devletinin ülkemizle sınırlı kalmayacağını söyledi? Rus terörünün daha da ileri gitmesi an meselesi. Rusya ne kadar uzun süre cezasız kaldığını hissederse, Rus füzelerinin menzilindeki herkes için tehdit o kadar fazla olacak. Bu, ortak güvenliğe yönelik bir Rus füze saldırısıdır! Bu gerilime çok önemli bir tırmanmadır. Harekete geçmeliyiz."

ABD DIŞİŞLERİ: MÜTTEFİKLERİMİZLE 'YAN YANA' DURMAYA HAZIRIZ, ANCAK VARSAYIMSAL SENARYOLARI TARTIŞMAK İSTEMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "NATO müttefiklerimizle 'yan yana' durmaya hazırız, ancak varsayımsal senaryoları tartışmak istemiyoruz" denildi. ABD Dışişleri, Polonya'daki olayla ilgili bilgi toplamak için Polonya ve NATO ortaklarımızla birlikte çalıştıklarını belirtti. ABD Dışişleri, olayın bir kaza mı yoksa kasıtlı bir eylem mi olduğunun belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

PENTAGON: HENÜZ TEYİT EDECEK YETERLİ BİLGİ YOK

ABD İstihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’ya fırlattığı füzelerin Polonya’ya düştüğünü ve olayda iki kişinin öldüğünü açıklarken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bu bilgiyi teyit etmekten kaçındı ve Washington’un NATO topraklarını koruma konusundaki taahhüdünün açık olduğunu bildirdi.

ABD istihbaratından isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, Rusya’nın gün içerisinde Ukrayna’ya fırlattığı füzelerden bazılarının Polonya topraklarına düştüğünü ve olayda iki kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Polonya’nın doğusunda, Ukrayna sınırına yakın bölgelerde patlama olduğu bildirilmişti ancak Polonyalı kaynaklar patlamanın nedenine ilişkin net bir açıklamada bulunmamıştı.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise “İki Rus füzesinin Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir yere düştüğünü iddia eden haberlerden haberdarız. Şu anda bu haberleri teyit edecek bilgi elimizde yok ve bunları inceliyoruz. Elimizde güncel bilgi olduğunda bunları paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin NATO’nun her karışını koruyacağına ilişkin Amerikan makamlarından yapılan açıklamalar hatırlatılarak bu konuda Washington’un askeri bir adım atıp atmayacağı sorusuna ise Ryder, “Bu konuyu inceliyoruz. Şu anda bunları teyit edecek bilgiye sahip değiliz. Dolayısıyla spekülasyon yapmak veya ihtimallere girmek istemem. Beşinci Madde ve güvenlik taahhütlerimize gelince, NATO’nun her karış toprağını savunacağımız konusunda açık olduk.” dedi.

MACARİSTAN: VARŞOVA'DAN GELECEK VERİLERİ BEKLEMELİYİZ

Macaristan Savunma Bakanı, konuyla ilgili açıklamasında, "Polonya'daki durumla ilgili henüz herhangi bir adıma gerek yok, Varşova'dan gelecek verileri beklemeliyiz" ifadesini kullandı.

ÇEKYA BAŞBAKANI FİALA, POLONYA'YA DÜŞEN FÜZELER KONUSUNDA RUSYA'YI İŞARET ETTİ

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya'ya düşen füzenin Rusya'dan geldiğinin doğrulanması durumunda bunun Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına geleceğini belirtti.

Fiala, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Rus ordusunun Ukrayna'ya yaptığı "büyük" füze saldırılarını kınadı.

Rusya'nın Ukrayna'yı yok etmek istediğini açıkça gösterdiğini öne süren Fiala, "Polonya'ya düşen füzenin Rusya'dan geldiğinin doğrulanması durumunda bu, Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına gelecektir. AB ve NATO müttefikimiz Polonya'nın arkasındayız." ifadelerini kullandı.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO, Polonya'ya füze düşmesine ilişkin haberleri araştırdıklarını bildirdi.

Bir NATO yetkilisi, Polonya'ya füze düşmesi ve iki kişinin ölmesi hakkındaki sorulara yanıt verdi.

Yetkili, "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz." açıklamasını yaptı.

ABD istihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’ya fırlattığı füzelerin Polonya’ya düştüğünü ve olayda iki kişinin öldüğünü açıklamış, ABD Savunma Bakanlığı bu bilgiyi teyit etmekten kaçınmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı da Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere saldırı yapmadıklarını bildirerek "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur." açıklamasında bulunmuştu.

AB KONSEYİ BAŞKANI MİCHEL'DEN "POLONYA'NIN YANINDAYIZ" AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Polonya'nın yanında olduğunu belirterek, Polonyalı yetkililerle, AB Konseyi üyeleriyle ve diğer müttefiklerle iletişimde olduğunu bildirdi.

Michel, Twitter hesabından, "Bir füze ya da diğer bir mühimmatın Polonya'da can alması haberleriyle şoke oldum." paylaşımı yaptı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Michel, "Polonya'nın yanındayız. Polonyalı yetkililerle, AB Konseyi üyeleriyle ve diğer müttefiklerle iletişimdeyim." mesajını paylaştı.

NATO, Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili, "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz." açıklaması yapmıştı.

SLOVAKYA, POLONYA'YA İSABET EDEN FÜZELERDEN ENDİŞELİ

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, ülkesinin, Polonya’nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyündeki patlamalara ilişkin haberlerden son derece endişeli olduğunu belirtti.

Heger, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Slovakya, Polonya’nın Przewodow köyündeki patlamalara ilişkin haberlerden son derece endişeli." ifadesini kullandı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile görüştüğünü aktaran Heger, "Kendisine dayanışma ve tam desteğimizi bildirdim. Bu durum hakkında Polonya ve diğer müttefiklerimizle istişarede bulunacağız." değerlendirmesini yaptı.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmaktadır. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır.” ifadeleri kullanılmıştı.

NATO ÜLKELERİ ACİL TOPLANTIDA FÜZE DÜŞMESİNİ GÖRÜŞECEK

NATO Sözcülüğünden yapılan açıklamada, acil nitelikli toplantının, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında gerçekleştirileceği bildirildi.

Brüksel'deki NATO karargahında bugün düzenlenecek toplantıda, Polonya'da iki kişinin ölümüne yol açan "trajik olayın" ele alınacağı belirtildi.

 

 

Kaynak: AA

polonya ukrayna füze saldırıları