Polonya'da dünyada hamile bir kadına ait ilk antik Mısır mumyası ortaya çıkarıldı

Polonya'da dünyada hamile bir kadına ait ilk antik Mısır mumyası ortaya çıkarıldı

The First News'in haberine göre, Polonya'nın başkenti Varşova'daki Ulusal Müze koleksiyonunda bulunan bir antik Mısır mumyası üzerinde yapılan çalışmada, mumyanın hamile bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.

İlk başta rahip Hor-Djehuti'nin bedeni olduğuna inanılan mumyanın aslında bir kadına ait olduğu 2016 yılında ortaya çıkarılsa da Polonyalı bilim insanlarından oluşan ekibin yürüttüğü yeni çalışma, bandajlara sarılı kadının hamile olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, birkaç sefer tomografik tarama, röntgen ve üç boyutlu görüntüleme ile incelenen kadının 26 ila 28 haftalık hamileyken mumyalandığını belirledi.

Polonya'da dünyada hamile bir kadına ait ilk antik Mısır mumyası ortaya çıkarıldı - Resim : 1

Ölüm nedeni tespit edilemeyen mumyalanmış kadının yaşının 20 ila 30 olduğu kaydedildi. Araştırmacılar, kadının rahmindeki fetüsün cinsiyetini henüz belirleyemedi. 

Kalıntıların 2000 yıldan daha eski tarihe dayandığı düşünülürken, vücudu özenle kumaşlara sarılmış, ölümden sonra yaşamın olduğu inanışıyla oldukça zengin bir dizi tılsım da yanına bırakılmıştı. 

Polonya Bilimler Akademisinde Akdeniz ve Doğu Kültürleri Enstitüsünden Wojciech Ejsmond, "Mumyalama sırasında ölen kişinin karnından fetüs çıkarılmamış. İşte bu yüzden bu mumya gerçekten özel. Bu, 'mumyamızın' şu ana kadar dünyada rahminde cenin tespit edilen tek mumya olduğu anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Polonya'da dünyada hamile bir kadına ait ilk antik Mısır mumyası ortaya çıkarıldı - Resim : 2

Ayrıca araştırmalar sırasında eski dönemlere ait bilgi toplamak için fetüsün bağırsak sistemini araştırmak adına da önemli bir keşif olduğu düşünülüyor. 

Ölü doğan diğer çocuk örneklerinde olduğu gibi fetüsün neden çıkarılıp mumyalanmadığına dair araştırmalar, bebeğin henüz doğmadığından annenin ayrılmaz bir parçası olduğunun düşünüldüğünü belirtti. Ayrıca bebeğe bir isim verilmemesinin nedeni olarak, eski Mısır inanışlarına göre isim insanın önemli bir parçası olup, ölümden sonraki yaşamın bir parçası olduğu gerekçesiyle verilmemiş, bu, anne ancak cehenneme giderse verilebileceği anlamı taşıyor. 

Kaynak: Haber Global TV

polonya Varşova Mısır