Pentagon ve İran'dan Aramco saldırısı açıklaması

Pentagon ve İran'dan Aramco saldırısı açıklaması

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman ve ABD Genelkurmay Başkanı Sözcüsü Albay Patrick Ryder, düzenledikleri basın toplantısında Aramco petrol sahasına düzenlenen saldırı hakkında açıklamalarda bulundu. Bir açıklama da İran'dan geldi.

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman ve ABD Genelkurmay Başkanı Sözcüsü Albay Patrick Ryder, düzenledikleri basın toplantısında Suudi Arabistan'ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi olan Aramco petrol sahasına düzenlenen saldırı hakkında açıklamalarda bulundu. Hoffman ve Ryder Yemen'deki Husi Milisleri tarafından üstlenen saldırının arkasında İran'ın olduğunu belirtti. Saldırının direk olarak İran topraklarından gerçekleştirip gerçekleştirilmediği konusunda açıklama yapmayan Hoffman, Tahran'ın yaşanan saldırıdan sorumlu olduğuna dair kanıtlarının olduğunu söyledi.

"İran dünyayı istikrarsızlaştırıyor"

Husilerin mevcut askeri güçlerinin Suudi Arabistan'da böyle bir saldırı başlatmak için yeterli olmadığına inandıklarının altını çizen Hoffman, İran'ın bu saldırıyla sadece bölgeyi değil tüm dünyayı istikrarsızlaştırabileceğini belirtti.

"Bu konuyu ciddiye aldığımızı bilmenizi isteriz"

ABD Genelkurmay Başkanı Sözcüsü Albay Patrick Ryder ise, ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) kuzeyden gelen tehditleri önleme yollarını incelemek için Suudi Arabistan ile temas halinde olduklarını söyledi. Ryder, Suudi uçaksavarının çalışmalarının ayrıntılarını açıklamayı reddederken, "Bu konuyu ciddiye aldığımızı bilmenizi isteriz" dedi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki al-Malki de dün yaptığı açıklamada, Suudi Aramco saldırısının dünyadaki en büyük petrol sahalarından birine yapıldığını hatırlatarak, "Bu yalnızca Suudi Arabistan Krallığı'na yönelik bir saldırı değil, global ekonomiye ve küresel ticarete de yapılan bir saldırıdır" demişti.

Saldırıda kullanılan silahların İran menşeili olduğunu belirten Sözcü al-Malki, Husi milislerinin saldırıyı üstlendiğini yalnız saldırının boyutu ve yapılış şekli ve kuzeyden güneye doğru yapılmış olması göz önünde bulundurulduğunda saldırının Yemen'den yapılamayacağını vurgulamıştı.

Al-Malki, "Saldırı kuzeyden yapılmış ve şüphe götürmeksizin İran tarafından finanse edilmiş" diye konuşmuştu.

İran'dan Aramco saldırısına ilişkin açıklama

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen bir askeri törende konuşan General Dehkan, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi olan Aramco petrol sahasına düzenlenen saldırı hakkında açıklamalarda bulundu. ABD'nin saldırının arkasında İran'ın olduğunu iddia etmesine karşın petrol tesislerinin Yemenliler tarafından hedef alındığını söyleyen Dehkan, "Onlar bu saldırının Yemen'den değil İran'dan yapıldığını iddia etmekteler. Daha sonra bu iddialarına Irak'ı da eklediler" ifadelerini kullandı. ABD'nin Suudi Arabistan'da birçok hava savunma ve radar sisteminin olduğunu vurgulayan General Dehkan, "Buna karşılık bu sistemler Yemenlilerin füzeleri karşısında başarısız oldu" dedi.

"İran olarak Yemenlileri desteklediğimizi söyledik"

ABD ve Suudi Arabistan'nın, Yemen karşısındaki acizliklerini göstermemek için bölgesel bir güç olan İran'ı suçladıklarını söyleyen General Dehkan, ABD ve Suudi Arabistan'ın Aramco petrol tesislerine yönelik saldırıda büyük bir şoka uğradıklarını belirterek, "Biz açık bir şekilde İran olarak Yemenlileri desteklediğimizi ve onların yanında olduğumuzu söyledik" şeklinde konuştu.

"Baskı altında müzakere yapmayacağız"

Washington yönetimi ile devam eden nükleer kriz hakkında da değerlendirmede bulunan Dehkan, ABD ile müzakerenin büyük bir yanlış olacağını belirterek, "İran hiçbir zaman müzakereye karşı olmamıştır. Daha önce birçok konuda farklı ülkelerle müzakerelerimiz oldu. Ancak nükleer anlaşmanın ilk gününden itibaren taahhütlerini ayaklar altına alan ABD oldu" dedi.

"Müzakere olmayacak ve savaşı da istemiyoruz"

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları kaldırması, tekrar anlaşmaya dönmesi ve bölgedeki askeri birliklerini çekmesi halinde 5+1 ülkeleri ile birlikte müzakerelere katılabileceğini söyleyen General Dehkan, "Müzakere olmayacak ve savaşı da istemiyoruz. Ancak bize karşı bir savaş başlatılırsa öngörülemeyen bir karşılık veririz." ifadelerini kullandı.

"Bölgede var olan kriz ve sorunun kaynağı ABD'dir"

ABD'nin Basra Körfezi'nde oluşturduğu askeri koalisyonun başarılı olmadığını söyleyen General Dehkan, İran'ın Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinden sorumlu olduğunu vurgulayarak, "Bölgede var olan kriz ve sorunun kaynağı ABD'dir. Eğer Körfez'de ABD varlığı son bulursa bölgede huzur gelir." ifadelerini kullandı. İHA

pentagon İran Aramco