Paris'te yeni binalar için karar: Yükseklik sınırı getirildi
Paris Belediyesi Meclisi, yeni binaların yüksekliğini 12 kat ya da 37 metre ile sınırlayan yerel bir kentsel gelişim planını kabul etti.
Paris, dünyanın en sembolik yapılarından biri olan Eyfel Kulesi'ne ev sahipliği yapmasına rağmen, uzun süredir yüksek katlı yapılaşmayı kısıtlamak için mücadele ediyor.
"Işık Şehri" nihayet bu amacına ulaşmış olabilir. Belediye Meclisi, daha çevre dostu yapılaşmayı teşvik edecek yeni bir "yerel kentsel planı" kabul etti.
Belediye Meclisinin yeni binaların yüksekliğini 12 katla ya da yaklaşık 37 metreyle sınırlandırması, oylanarak kabul edilmesinden sonra yürürlüğe girdi.
Paris’in gökdelenleri, başkentin idari sınırları dışında kalan Défense iş bölgesinde yoğunlaşıyor. Kentin güneyinde bulunan 13 ve 15’inci bölgelerde dr birçok insan yüksek binalarda yaşıyor.
Paris’te 1973 yılında tapımı tamamlanan 209 metre yüksekliğindeki Montparnasse Kulesi adı verilen bina, o dönemde çor tartışmalara yol açmıştı.
Bu binadan sonra 1977 yılında yeni binalara 37 metre yükseklik sınırı getirilmişti. Montparnasse Kulesi, bazı Parisliler tarafından yersiz olduğu ve şehrin ikonik manzarasını lekelediği gerekçesiyle uzun süre eleştirilmişti.
1977’teki yükseklik sınırı, eski Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından ofis kuleleri için 180 metre ve konut binaları için 50 metre sınırı lehine kaldırıldığı 2010 yılına kadar yürürlükte kalmıştı.
Bazı müteahhitler, Paris’i, son yıllarda silueti daha da uzayan İngiliz başkenti Londra'ya benzetmeye çalışmış, ancak birçok Parisli buna karşı çıkmıştı.
Ancak Paris, Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun Paris'in karbon emisyonlarını azaltmak için kabul ettiği planın (Plan Local d'Urbanisme Bioclimatique) bir parçası olarak 1977 sınırına geri döndü.
Bu kararın alınmasında İsviçreli Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan Triangle (üçgen) Kulesi adlı devasa binanın tartışmalı inşaatı da etkili oldu.