Paris Olimpiyatları'nda skandal hafta: Açılışta LGBT propogandası, başörtüsü yasağı, Seine Nehri, olimpiyat köyünde yetersizlik...

Haber Merkezi
2024 Paris Olimpiyatları Dünya haberleri

Açılış gösterisindeki LGBT propagandası, Güney Kore'nin Kuzey Kore olarak anons edilmesi, Seine Nehri'nde kirlilik nedeniyle yapılamayan müsabakalar ve daha nicesiyle Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda ilk hafta geride kaldı. Ama hemen her gün sorun ve aksaklıklar yaşandı.

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları, ilk haftasını skandallar zinciriyle geride bıraktı. Olaylar daha ilk andan itibaren başladı. Açılış töreninde, LGBT propagandası ve dine hakaret içeren gösteriler yapıldı. Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosu canlandırması nedeniyle organizasyon sorumlularına ağır eleştiriler yöneltildi. Açılış töreninde yağışlı havaya rağmen hiçbir önlem alınmaması, aralarında dünya liderlerinin de olduğu davetlileri mağdur etti. Konuklar tek kullanımlık yağmurluklarla töreni takip etti. Durum organizasyon eksikliğini gözler önüne serdi.

DİPLOMATİK KRİZİN KAPISINDAN DÖNÜLDÜ

Sembolik anlardan birinde de sorun yaşandı. Olimpiyat bayrağı göndere ters çekildi. Fransa, ayrımcı tutumu olimpiyatlarda da izledi. Fransız sporcuların başörtüsüyle yarışmasına izin verilmedi. Bazı Fransız sporcular açılış törenine şapkayla katılmak zorunda kaldı.

Paris Yaz Olimpiyatları az kalsın diplomatik bir krize de neden oluyordu. Sunucular Güney Kore kafilesini, hem Fransızca hem de İngilizce, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti" şeklinde anons etti. İki ülkeden de duruma tepki geldi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi skandal nedeniyle özür diledi.

SEINE NEHRİ ISRARI PAHALIYA PATLADI

Güney Sudan'ın Porto Riko ile oynadığı erkekler basketbol maçındaysa Güney Sudan'ın marşı yanlış çalındı. Müsabaka doğru marş çalındıktan sonra başladı. Yüzme müsabakalarını Seine Nehri'nde yapma konusunda ısrarcı olan Paris hükümeti rezil oldu. Nehrin temizlenmesi için 10 yılda 1,4 milyar dolar euro harcansa da, kirlilik nedeniyle yarışmalar ve antrenmanlar ertelendi. Erkekler Triatlon müsabakaları bir gün gecikmeli yapıldı. Hafta sonu yapılması gereken Triatlon antrenmanı da iptal edildi.

Olimpiyat köyündeki eksiklikler ve sorunlar sporcuları zor duruma soktu. Kafileler, düzgün beslenemedi. Karton yataklar ve klima sorunu nedeniyle sporculardan sayısız şikayet geldi.

İlk haftada yaşananlar, yeni soruları da beraberinde getirdi. Eleştirmenler, oyunların artık tek ve kalıcı bir ev sahibi olmasının hem ekonomik hem de çevresel olarak daha sürdürülebilir bir çözüm olabileceği görüşünde. Ayrıca Fransa hükümetinin 100 yıl sonra yeniden ev sahipliğini yaptığı olimpiyatlarda, yetersiz kaldığı ve olimpiyat mirasını tehlikeye attığı düşünülüyor.