Papağan, diğerinin ihtiyacını anlayıp yardım eden ilk kuş türü oldu

Papağan, diğerinin ihtiyacını anlayıp yardım eden ilk kuş türü oldu

Current Biology adlı bilimsel yayında yayımlanan bilimsel çalışmaya göre, Afrika gri papağanları bir başka hemcinsinin yardıma ihtiyacı olduğunu anlamasını ve yardım etmesini gerektiren testi geçen ilk kuş türü oldu.

Afrika gri papağanlarının sadece zeki değil aynı zamanda da yardımsever oldukları ortaya çıktı. 

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanlarından biri olan Almanya'daki Max Planck Enstitüsü Ornitoloji bölümünden Désirée Brucks, bu testi daha önce sadece bonobo ve orangutanların geçebildiğini, şempanzeler ve gorillerin bile testi geçemediğini vurguladı. 

AYRI KAFESLERE KOYULARAK DENEY BAŞLATILDI

Brucks ve meslektaşı Auguste von Bayern önce hayvanları tek tek eğitti. Her birine bir dizi metal rondela verildi ve araştırmacının şeffaf bölmeye açtığı delikten yem karşılığında bu metal pulları takas edebilecekleri öğretildi.

Bir ay sonra iki papağan birbirinden ayrılarak, yan yana şeffaf kafeslere konuldu. Papağanlardan birine metal pullar verildi ancak araştırmacıyla arasındaki delik kapatıldı. Diğer papağanla araştırmacı arasındaki delik açık tutuldu ama ona pul verilmedi. İki şeffaf kafes arasındaki delik açık bırakıldı. 

Deney yapılan 8 Afrika gri papağandan 7'si kafesler arasındaki delikten metal pulları birbirine verdi, böylece diğeri yemek alabildi. Eğer kuşlar birbiriyle daha uzun vakit geçirmişse daha fazla pul değiştokuşu gerçekleştirildi, ancak birlikte az zaman geçirmiş olsalar bile yine de yardımlaştıkları yaptıkları gözlemlendi. 

Pullar karşılığında yemek alan papağanların çok nadiren de olsa kendilerine metal pulu sağlayan hemcinsine yemek verdiği, kafeslerden birinde başka bir papağan yoksa ve iki kafeste de gözlemciye ulaşmak için gereken delikler kapatılmışsa delikten pul geçirmedikleri tespit edildi. 

Brucks" Bu test hem zeka hem de yardımseverlik gerektiriyor. Diğer kuşun yardıma ihtiyacı olup olmadığını anlamaları gerekiyor. Afrika gri papağanlarının gönüllü ve spontane şekilde, bir amaca ulaşmak için tanıdıkları diğer papağanlara kendilerine anlık çıkar sağlamadan yardım ettiğini bulduk." dedi.