Pakistan'dan kötü haber: Çok sayıda çocuk hayatını kaybetti

AJANS BİZİM
Pakistan
Pakistan'dan kötü haber: Çok sayıda çocuk hayatını kaybetti

Dondurucu yağmur ve beklenmedik kar yağışının hafta sonu Pakistan'ın uzak bölgelerini vurması sonucu en az 35 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı.

Afet yönetimi yetkilileri, ölenler arasında yirmi iki çocuğun da bulunduğunu ve birçoğunun evlerini gömen toprak kaymalarında ezildiğini söyledi.

Pakistan'ın kuzey ve batı bölgelerini vuran aşırı hava koşulları yolları tıkadı ve yüzlerce eve zarar verdi. Pakistan Mart ayında genellikle ılıman olduğu için uzmanlar kar yağışına şaşırdı.

Ülkenin meteoroloji departmanının eski müdürü Muştak Ali Şah, olağandışı koşulları iklim değişikliğine bağladı. "Birkaç dakika" süren hafif bir dolu fırtınasının şaşırtıcı olmayacağını, ancak bunun 30 dakikadan fazla sürmesinin olağandışı olduğunu kaydetti.

BBC Meteoroloji Uzmanı Chris Fawkes'a göre son günlerde Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzeybatısından geçen batı yönlü bir hava akımı aşırı soğuk, yoğun kar ve sağanak yağmur getiriyor.

Bu durum yerel halkı şaşırttı. Kuzeybatıdaki Khyber Pakhtunkhwa eyaletinin Kirk bölgesinde yaşayan Hacit Şah, mahallesinde daha önce sadece bir kez kar gördüğünü söyledi.

BBC'ye konuşan Şah, "Hatırlayabildiğim kadarıyla 25-30 yıl kadar önce birkaç dakika hafif kar yağışı olmuştu" dedi.

Yetkililer, şiddetli yağışların çoğunlukla Hayber Pakhtunkhwa ve güneybatıdaki Belucistan eyaletinde en az 150 evi tamamen yıktığını ve 500 eve de kısmen zarar verdiğini söyledi.

Bazı bölgelerde elektrik birkaç gündür tamamen kesik. Hayber Pakhtunkhwa eyalet hükümeti, etkilenen bölgelere yardım malzemeleri sağladı ve yaralılar ile ölenlerin aileleri için mali yardım duyurdu.

Pakistan meteoroloji dairesi haftalık tahmininde bu haftanın geri kalanında ülkenin büyük bölümünde "çoğunlukla soğuk ve kuru hava" beklendiğini, ancak Belucistan ve Keşmir'in bazı bölgelerinde "tepelerde kar yağışı" görülebileceğini bildirdi.