Pakistan'da dehşet: Yol kestiler, kimliklerine bakıp çok sayıda yolcu ve şoförü öldürdüler!

Reuters
Pakistan
Pakistan'da dehşet: Yol kestiler, kimliklerine bakıp çok sayıda yolcu ve şoförü öldürdüler!
Reuters

Pakistan'ın en büyük bölgesi Belucistan'daki ayrılıkçı militanların polis karakolları, demiryolu hatları ve otoyoldaki araçlara düzenlediği saldırılarda ve sonrasında güvenlik birimleri ile militanlar arasındaki çatışmalarda en az 60 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırılar, etnik ayrılıkçı militanların son yıllardaki en geniş çaplı saldırıları oldu.

Kaynak bakımından zengin olan güneybatı bölgesinin Pakistan'dan ayrılmasını isteyen militanların ayaklanmaları onlarca yıldır sürüyor. Bölgede Çin'in stratejik liman, altın ve bakır madeni gibi çeşitli büyük projeleri bulunuyor.

İçişleri Bakanı Muhsin Naqvi yaptığı açıklamada, "Bu saldırılar Pakistan'da anarşi çıkarmak için üzerinde çok düşünülmüş bir plan" dedi ve güvenlik güçlerinin saldırılar sonrasındaki operasyonlarda 12 militanı öldürdüğünü söyledi. Bakan operasyonlar hakkında detay vermedi.

Pakistan ordusu, otoyoldaki alan saldırıda 14 asker ve polisin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yetkililerin açıklamasına göre, Belucistan'daki saldırı sırasında otoyoldaki seyir hâlindeki otobüsler ve mal taşıyan kamyonlar hedef alındı. 23 yolcu hayatını kaybetti ve 35 araç ateşe verildi.

Demiryolları yetkilisi Muhammad Kashif'in açıklamasına göre, Pakistan ve İran arasındaki demiryolu hattı ve bölge başkenti Quetta'yı ülkenin geri kalanına bağlayan demiryolu köprüsü saldırılarda patlayıcılarla hedef alındı.

Polis yetkilileri, demir yolu köprüsü saldırısının yakınlarında henüz kimliği belirlenememiş altı kişinin cansız bedenine ulaştıklarını belirttiler.

Militan örgüt Beluç Özgürlük Ordusu (BLA), gazetecilere e-posta ile gönderdiği bildiride saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

BLA, Pakistan'ın merkezi hükûmetiyle çatışan en büyük etnik gruplardan biri. Çin'in bölgeden çıkmasını ve bağımsızlık kazanmayı hedefleyen grup merkezi hükûmetin bölgedeki doğalgaz ve mineral kaynaklarını haksız şekilde istismar ettiğini söylüyor.

YOLCULAR ÖLDÜRÜLDÜ, KARAKOLLARA SALDIRILDI

Polis amiri Ayub Achakzai'nin Reuters gazetecilerine aktardığına göre Pazar gecesi silahlı militanlar Belucistan'daki bir otoyolda yolu kestiler. Achakzai'nin açıklamasına göre yolcuları araçlarından indiren saldırganlar, yolcuların kimliklerini kontrol ettikten sonra yolcuları vurdular.

Bölgenin komiser yardımcısı Hameed Zahir, "Silahlı saldırganlar sadece yolcuları değil aynı zamanda kömür taşıyan kamyonların şoförlerini de vurdular" dedi ve şoförleri öldürülen en az 10 kamyonun ateşe verildiğini belirtti.

Militanlar daha önce Pakistan'ın doğusundaki Punjab bölgesinden gelen işçileri hedef almışlardı. Geçmişte bölgede Çin'in yatırımları ve Çin vatandaşları da hedef alınmıştı.

Çin, Belucistan'ın güneyindeki stratejik Gawadar derin su limanını, bölgenin batısındaki altın ve bakır madenlerini işletiyor.

Başbakan Shehbaz Sharif güvenlik güçlerinin saldırıya karşılık vereceğine ve sorumlulularının adaletin karşısında hesap vereceğine söz verdi.

Çin ordusunun kara kuvvetleri komutanı General Li Qiaoming ve Pakistan ordusu genelkurmay başkanı Asim Munir bugün bir araya geldi fakat Pakistan ordusunun açıklamasında saldırılara yer verilmedi.

BLA, militanlarının sivil kıyafetlerle seyahat eden askerî personeli hedef aldığını ve kimlikleri tespit edildikten sonra vurulduklarını söyledi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı hayatını kaybedenlerin masum vatandaşlar olduklarını söyledi.

Polis yetkilisi Khan Dashti, altı güvenlik görevlisi, üç sivil ve bir kabile liderinin, Belucistan'ın Kalat kentindeki karakola baskın düzenleyen silahlı militanlarla çıkan çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyledi.

Yetkililer güneydeki deniz kıyısındaki iki kasabada yer alan karakollara da saldırıldığını fakat zaiyatın henüz doğrulanmadığını söyledi.

İran ve Afganistan'a sınırı olan Belucistan, yüzölçümü açısından Pakistan'ın en büyük bölgesi fakat ülkenin en az nüfusuna sahip bölge çoğunlukla gelişmemiş ve yüksek derecede yoksulluğa sahip.