Pakistan Uluslararası Havayolları batmanın eşiğinde! Hükümet kurtarmayacak! Tek çare kaldı!

Pakistan
Pakistan Uluslararası Havayolları batmanın eşiğinde! Hükümet kurtarmayacak! Tek çare kaldı!
Fotoğraf: Reuters

Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), hükümetin 23 milyar Pakistan Rupisi (75 milyon ABD Doları) tutarındaki kurtarma paketini reddetmesinden sonra malî bir kargaşa yaşıyor. 

Kamuya ait havayolu şirketi, Mayıs 2023'te 15,6 milyar Pakistan Rupisi (51 milyon ABD Doları) destek paketinden yararlanmıştı.

PIA’nın talebinin reddedilmesi, havayolu şirketini etkileyen çeşitli sıkıntılara yenilerini ekledi. PIA, 2023'ün ilk aylarında, uçak kiralayanlar ve havalimanı işletmecileri de dahil olmak üzere alacaklıları tarafından çok sayıda yasal zorlukla karşı karşıya kaldı ve ödeme yapılmaması bazı varlıklarına yargı kararıyla el kondu. 

Ayrıca, PIA’nın 31 uçağından 11'i yere indirildi ve bunlardan üçü tamir edilemeyecek durumda. 

2020 yılında bazı pilotlarının lisanslarının hileli olarak alınmasıyla ilgili bir skandalın ardından Avrupa Birliği ve ABD’de PIA’nın faaliyet göstermesi yasaklandı. Yakın zamanda PIA, tekrarlanan uçuş gecikmeleri ve yolcu bagajlarının zamanında teslim edilmesiyle ilgili sorunlarla da sarsıldı. 

Bu son olaylar, PIA'ya Pakistan hükümeti tarafından para cezası verilmesine neden oldu. 

Pakistan hükümeti, geçen ay, 2023 yılında 112 milyar Pakistan Rupisi (365 milyon ABD Doları) zarar etmesi beklenen havayolunu mevcut haliyle finansal olarak sürdürülemez olduğu düşünüldüğü için özelleştirme niyetini açıkladı.

Kaynak: Ajans Bizim

Pakistan Uluslararası Havayolları Pakistan hava yolu