Pakistan'da kafa karıştıran olay: Feminizm paneline erkekler çağrıldı!

Pakistan'da kafa karıştıran olay: Feminizm paneline erkekler çağrıldı!

Kadın haklarını savunma konusunun erkeklere bırakıldığı Pakistan'da feminist olmak zor. Pakistan Sanat Kurulu'nun feminizmle ilgili düzenlediği panele hiç kadın konuşmacı çağırmayıp, erkeklerle feminizmi tartışma planları ülke genelinde tartışma yarattı

Ataerkil bir toplum olan Pakistan'da yalnızca erkek katılımcılarla düzenlenen feminizm paneli, ülkede kronikleşen cinsiyet eşitsizliğinin de bir uzantısı olarak görülürken, Karaçi'de düzenlenecek olan etkinliğin adı da tartışma yarattı. Asıl adı 'Feminizm: Başka bir perspektif' olan panelin adı 'Feminizmi Anlamak' olarak değiştirildi.

Organizatörler erkek uzmanların feminizmle ilgili görüşlerini paylaşacaklarını söylese de, tartışma Pakistan'da sosyal medyanın en çok tartıştığı konuların başında geldi.  

Kurul, tepkiler üzerine programa iki kadın katılımcı feminist Mehtab Akbar Raşid ve gazeteci Quatrina Hüseyin'i ekledi. 

İki kadın konuşmacı eklenmeden önce programda adı geçen tek kadın, adı panelin tanıtım posterlerinde erkek konuşmaların en altında yer alan moderatör Uzma el Karim'di. Değişiklik sonrası el Karim'in adı posterde daha görünür hale getirildi.

Kadın konuşmacıların davet edilmediği panele katılmayı kabul eden erkekler davetliler ise feminizmi kendi çıkarları için kullanmakla suçlandı.

Lahor Üniversitesi İşletme Fakültesi Profesörü Nida Kirmani, "Bu tepkilerin en büyük sebeplerinden biri de, artık televizyonlarda yalnızca erkek panelistler görmekten bıkmış olmamız. Nadiren bir kadının öne çıkarıldığını görüyoruz ve bu da birçok kişiye normal geliyor." ifadelerini kullanırken, Panelin erkek katılımcılarından insan hakları aktivisti Jibran Nasir, panelin konusunun kendisine kesin bir çerçeveyle anlatılıp anlatılmadığı hakkında yorum yapmayı ve panelde kadın katılımcı olmadığına dair bilgisi olup olmadığını söylemeyi reddetti ve "O kadar da önemli bir mesele değil. İnsanlar bazı itirazlarını dile getirdiler, yönetim de bazı değişiklikler yaptı, ben bu etkinlikte sadece bir katılımcıyım" dedi.

Pakistan Feminizm panel feminist Kadın Hakları haberler