Öylesine kurulan Bira Partisi anketlerde 3. sıraya yükseldi! Yetişkin başına ücretsiz aylık 50 litre bira vadediyor!

Avusturya
Öylesine kurulan Bira Partisi anketlerde 3. sıraya yükseldi! Yetişkin başına ücretsiz aylık 50 litre bira vadediyor!

Avusturya'da bir punk grubunun solistinin kurduğu Bira Partisi adlı siyasi oluşum anketlerde 3. sıraya yükseldi. Daha önceki 2 seçimde ciddiye alınmayan parti bu kez ciddi görünüyor.

Viyanalı bir punk grubunun lideri olan Dominik Wlazny, bir sonraki seçimlere iki yıldan az bir süre kala Avusturya'nın başkentinde yaşayanların oy verme niyetlerinde kendisini üçüncü partinin başında buluverdi. Hicvi seven bir parti olarak kurulan Bira Partisi, Unique Research Enstitüsü tarafından Heute gazetesi için yapılan son ankette yüzde 12 oy aldı.

2015'te kurulan ve 2019 genel seçimlerinde sadece beş bin oy (yüzde 0,1'den az) oluşum, 2020 yılında Viyana'da yapılan yerel seçimlerde aday gösterilmemesine rağmen oyların yüzde 1,8'ini alarak büyük bir yükseliş kaydetti.

Dominik Wlazny, 2022’de de yüzde 8,3 oy oranıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü oldu. Bu sonuç, gücün çoğunun hükümetin elinde olduğu Avusturya'da Cumhurbaşkanlığı makamının simgesel yönüne bağlanabilir.

Geleneksel partiler düşüşte

O zamandan bu yana çoğu anket enstitüsü Bira Partisi'nin oy oranını yüzde 2 ila yüzde 4 arasında göstermişti. Ancak Haziran ayında Peter Hajeck enstitüsü ulusal parlamento seçimleri için partinin oy oranını yüzde 8, Unique Research ise yüzde 12 olarak belirlemişti. 

Bu oran, Avusturya'nın başkenti için 2-5 Ekim tarihleri arasında yapılan ve her şeyden önce geleneksel partilerin geri çekildiğini ve aşırı sağın bir başka yükselişini gösteren bir ankette teyit edildi.

Son aylarda Avusturya siyaset sahnesini sarsan çok sayıda skandal yaşandı. Muhafazakâr ÖVP liderliğindeki koalisyonun Rusya ile gizli anlaşma yaptığından şüphelenilirken, Şansölye Sebastian Kurz 2021'deki yolsuzluk suçlamalarının ardından istifa etmek zorunda kaldı ve ağustos ayında hakkında dava açıldı. 

Sosyal Demokrat Parti lideri ise gençliğinden beri "Marksist" olduğunu açıklayarak, daha yeni bir tartışmaya yol açtı. Unique Research araştırmasına göre partisi SPÖ, 6,6 puan kaybetti, ancak oy verme niyeti açısından epey önde yer almaya devam ediyor. 

Muhafazakâr parti seçmenlerinin yarısını kaybederken, aşırı sağ yaklaşık yüzde 16'lık bir artış gösterdi.

İşte vaatleri: Bira çeşmesi...

Peki ya Bira Partisi? Parti, Viyana'da bir bira çeşmesi kurulması, yetişkin başına ayda 50 litrelik (ve çocuk başına 20 litrelik) bir fıçı biranın ücretsiz verilmesi, Radlers biralarına yüzde 50 vergi uygulanması ve "diğer zulümler" gibi tekliflerle öncelikle hiciv yapmayı amaçlıyor. 

Ancak Başkan yine de gençlerin siyasete katılması, iklimin korunması, eşit ücretin teşvik edilmesi ve emekli maaşlarının artırılması için girişimleri savunuyor. 

Doktor olan Dominik Wlazny, bir konser öncesinde 30 seyirciye Covid-19 aşısı yaptırdı. Tüm bu fikirler, seçmenlere gerçek bir program gibi gelmeye başladı. 

Şimdi baskı altında kalanlar diğer partiler!

 

Kaynak: Ajans Bizim

Avusturya dış haberler