Otçul dev kaplumbağa dünyayı şoke etti: Yavru kuşu avlayıp yedi!

Vejetaryen olduğu bilinen dev Seyşeller kaplumbağası ilk kez avlanırken görüntülendi.

Dünya üzerinde bir ilk gerçekleşti. Tamamen otçul olan dev Seyşeller kaplumbağasının bir yavru kuşu avlayıp yediği görüldü.

O anlar kameralara da kaydedildi.

Cambridge'deki Peterhouse'da araştırma direktörü ve Cambridge Üniversitesi Zooloji müzesi'ne bağlı araştırmacı Justin Gerlach, yaptığı açıklamada "Bu tamamen beklenmedik bir davranış ve daha önce vahşi kaplumbağalarda hiç görülmedi" dedi.

Current Biology'de yayınlanan araştırmaya öncülük eden Gerlach, "Dev kaplumbağa bir yağmur kuşu türü olan sumrugillerden bir yavru kuşu takip etti, sonunda da yakalayıp öldürdü ve yedi" diye konuştu.

Kaplumbağanın yavaş yürüme hızında hareket ettiğini ve tüm avlanma ve yeme süresinin 7 dakika sürdüğü öğrenildi. 

Çalışmanın yazarlarından olan Fregate Adası Koruma Müdürü Anna Zora, olayın Temmuz 2020'de gerçekleştiğini belirtti.

Zora, kaplumbağayı farkettiğinde garip hareketlerinin dikkatini çektiğini ve bunun üzerine kaplumbağayı kameraya aldığını anlattı.

Otçul dev kaplumbağa dünyayı şoke etti: Yavru kuşu avlayıp yedi! - Resim : 1

"Deneyimli bir avcı gibiydi, ne yaptığını biliyordu"

Gerlach ise, CNN'e yaptığı açıklamada hareketleri incelendiğinde kaplumbağanın deneyimli avcı gibi davrandığını vurguladı. 

Gerlach "Kaplumbağa bilinçli hareket ediyor, sadece ortalıkta dolaşmıyor, sumru kuşuna bakıyor ve doğrudan üstüne ilerliyor. Bir şey yapmaya niyetli olduğu çok açık. Ne yaptığının farkında, çünkü bunu daha önce de yaptı" dedi.

Kaplumbağaların genel olarak vejetaryen oldukları düşünülse de bazen fırsatçılık yaparak leş, kalsiyum için kemik ve salganyoz kabukları yedikleri görülmüştü. Birçok otçulun protein için ölü hayvan yediklerine de rastlanıyor. Ancak bu hayvanların yemek için kasten öldürdükleri ilk kez görülüyor. 

Bu davranışın bu kaplumbağa özelinde mi olduğu yoksa kaplumbağalar arasında yaygın mı olduğu henüz kesin olarak söylenemiyor. İncelemeler sürüyor. 

Bu dev kaplumbağalar Seyşeller ve Galapagos gibi yerlerde yaşıyorlar ve bölgelerinin en büyük otçulları olarak tanınıyorlar. Yaşadıkları yerdeki bitki örtüsünün yüzde 11'ini tüketiyorlar. 

Araştırmayla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir. 

Kaynak: Haber Global TV

Seyşeller hayvanlar alemi