Oruç Reis Somali yolcusu: Çıkarılan petrol ve doğalgazın yüzde 30’u Türkiye'nin olacak

Haber Merkezi
Doğal gaz Dünya haberleri

Basra Körfezi’nde kara, deniz ve hava üssü kuran Türkiye; Afrika Boynuzu’nda da etki alanını giderek genişletiyor. Oruç Reis, dünyanın sayılı rezerv alanları içinde sayılan Somali’de petrol ve doğal gaz arayacak. Türkiye, çıkardığı kaynaklardan elde edilen gelirin yüzde 30’una sahip olacak.

Türkiye, Afrika Boynuzu'nda etki alanını genişletiyor. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi dünyadaki sayılı rezerv alanlardan biri olan Somali'de petrol ve doğal gaz arayacak. Güvenliği sağlanan bölgede keşif de yapılacak. Oruç Reis, milyarlarca varil petrolü çıkarmak için bölgede konuşlanacak.

Somali, petrol rezervi açısından dünyadaki en büyük 10. ülke. Uzmanlara göre; Somali en az 30 milyar varil petrol ve gaz rezervine sahip. Türkiye ile Somali arasındaki ilişkiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de bölgeye yaptığı ziyaret sonrası gelişim göstermeye başladı. Türkiye sonraki yıllarda bölgeye açtığı askeri eğitim üssü ve kışlalarda Somali askerlerine eğitim vermeyi sürdürüyor.

ÜÇ BLOKTA ARAMA YAPILACAK

Şubat ayında yapılan karşılıklı anlaşmalar sonrası Somali tezkeresi 27 Temmuz'da Meclis'ten geçti. Yapılan anlaşma sonrası dünya deniz ticaretinin yüzde 13’ünün yapıldığı Somali’nin deniz yetki alanları, Türk donanması tarafından korunacak. Bölgenin güvenliğini sağlayacak Türkiye, yapılan enerji işbirliği anlaşmaları kapsamında bölgeye Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni gönderecek. 15 bin kilometrekarelik alanda petrol ve doğal gaz araması yapmak için hazırlıklar başladı.

Anlaşmaya göre; Türkiye, Somali deniz yetki alanlarındaki üç blokta petrol ve doğalgaz arayacak. Sondaj çalışması için Oruç Reis gemisinin eylül ayı sonunda bölgeye gitmesi planlanıyor. Türkiye, bulunan petrol ve doğalgazın üretimini de yapacak. Anlaşmaya göre; Türkiye, çıkardığı kaynaklardan elde edilen gelirin yüzde 30’una sahip olacak.