Olimpiyatlarda skandallar zinciri: Soygun, vebalı mektup, çifte standart...

Haber Merkezi
2024 Paris Olimpiyatları Dünya haberleri

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, giderek büyüyen skandallar zincirinin gölgesinde geçiyor. Soygun furyası, olimpiyat kafilelerini riske atarken İsrail'i protesto edenlerse "antisemitizm" suçlamasıyla karşı karşı kalıyor. Seine Nehri'nde de su öyle kirli ki nehirde antrenman bile yapılamıyor.

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na, birbiri ardına yaşanan skandallar gölge düşürdü. Açılış töreninde Güney Koreli sporcuların "Kuzey Kore" olarak anons edilmesi, ilk büyük hata olmuştu, ancak devamı çorap söküğü gibi geldi.

Olimpiyat kafileleri güvenlik riskiyle karşı karşıya. Adeta soygun furyası var. Arjantin milli futbolcuları antrenman yaparken, takıma ait toplam 50 bin euro değerinde saat ve mücevher çalındı. Katar Emiri'nin akrabası da soyuldu. Es Sani ailesine ait 11 adet lüks çanta, Nice'ten Paris'e giden trende çalındı. Henüz hırsızlara dair tek bir iz bile bulunamadı.

Brezilyalı futbol efsanesi Arthur Zico da soyulan ünlü isimler arasında. Zico taksiye bindiği sırada içinde pahalı bir saat, nakit para ve resmi evraklarının bulunduğu çantası çalındı. Fransız polisi diken üstünde. Fransa İçişleri Bakanlığı'na, üzerinde veba virüsü taşıyan mektup gönderildi. Mektupta ırkçı ifadelerin yer aldığı bir mesaj da vardı. Kimin yolladığı bilinmiyor.

"ÇİFTE STANDART" SUÇLAMASI

Diğer yandan, olimpiyat kapsamında İsrail ile Paraguay arasında oynanan maçta, Filistin'i destekleyen bir grup taraftar, baskıya hedef oldu. İsrail'i protesto etmek için "soykırım olimpiyatları" yazılı pankart açan grup, antisemitizm yaptıkları gerekçesiyle şikayet edildi. Bu durum Fransa'nın "çifte standartla" suçlanmasına yol açtı. Zira olimpiyatlar öncesinde, Rusya'ya olduğu gibi İsrail'e de boykot uygulanması çağrıları yapılmış, ancak Macron Rusya-Ukrayna Savaşı ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının çok farklı durumlar olduğunu savunmuştu.

Skandallar zincirinin en önemli halkalarından biri, doğrudan sporcuların sağlığını riske atıyor. Seine Nehri yüzülemeyecek kadar kirli. Su kalitesi istenilen seviyeye çıkmadığı için nehirde yapılacak triatlon anternmanları askıya alındı. Yarışların akıbeti belirsiz. Oysa 100 yıldır yüzmenin yasak olduğu Seine Nehri’ni temizlemek için son 2015’ten bu yana 1.5 milyar euro harcanmıştı. Şimdi çabalar boşa gitmek üzere. Olimpiyat komitesinin B planı henüz açıklanmadı.