O şehir bıktı! Gitsinler diye turistlerin suyu kesilecek!

Ajans Bizim
İspanya Sevilla Turizm
O şehir bıktı! Gitsinler diye turistlerin suyu kesilecek!
Reuters

İspanya'nın en çok ziyaret edilen üçüncü şehri olan Endülüs bölgesinin başkenti Sevilla, Barselona ve Madrid gibi, sıcaklığı ve mimarisinin güzelliği nedeniyle her yıl milyonlarca turisti kendisine çekiyor.

Sorun şu ki Plaza de España'ya (İspanya meydanı) gelen ziyaretçiler, kalacak bir yer bulmak zorunda ve her yerde olduğu gibi, Airbnb gibi turistik konaklama yerlerine gittikçe daha fazla yöneliyorlar. 

Her yerde olduğu gibi bu da emlâk piyasası üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor ve konaklama fiyatlarını yerel halk için karşılanamaz hale getiriyor. 

Bu olguyu engellemek amacıyla Sevilla Belediyesi yeni ve sert bir önlem açıkladı. Yasadışı turistik konaklama yerlerinin sakinlerini suyu kesmekle tehdit ediyor.

Bu tedbir, kısa dönemli kiralama için kullanıldığı düşünülen beş bin evi etkileyebilir. Kararını Radio Sevilla'ya açıklayan Sevilla Belediye Başkanı, bunu gerginliği yatıştırma ihtiyacı ile gerekçelendirdi. 

Jose Luis Sanz, “Sevilla'da bir turist dairesine daha yer olduğunu düşünmüyorum. Turizm, yerel halkla birlikte yaşama konusunda sorunlara yol açmaya başladı” dedi ve kentin tarihî merkezini örnek gösterdi.

Yerel yönetim, sorunla mücadele etmek için başka önlemler almayı planladı, ancak hukuk bölümünün tavsiyesi üzerine bundan vazgeçti. 

Ev sakinlerinin suyunu kesme kararı, uygulaması zor olsa da, etkili görünüyor. Sevilla Belediyesinin muslukları kapatmadan önce bir inceleme yapmak ve kiralamanın gerçekten yasadışı olup olmadığını kontrol etmek için zabıtayı eve göndermesi gerekecek.

Sevilla'da, zemin veya giriş katında bulunan bir daireden başka bir şeyin kiraya verilmesi yasak. Asıl soru, bu kontrolleri yapabilmek için hangi kaynakların kullanılacağıdır. 

Bu durumda, turistlere kiralandığı belirtilen beş bin daireden sadece küçük bir bölümünün cezaya tabi tutulacağı düşünülüyor. 

Bazı Sevilla sakinleri, geçen ay, aşırı turizme karşı olduğunu belirterek, Airbnb lisanslarına son verilmesi çağrısında bulunmuş ve yüzlerce kent sakininin protestolarından sonra turistik daireler hedef alan kamuoyu muhalefeti gittikçe yükselmişti.

Protestocular, turistik konaklamalardaki kontrolsüz artışın, şehir merkezindeki kiraları yükselttiğini ve sakinleri şehri terk etmeye zorladığını belirtiyor.