Nobel ödüllü başpiskopos Desmond Tutu yaşamını yitirdi

Nobel ödüllü başpiskopos Desmond Tutu yaşamını yitirdi

Güney Afrika'da ırk ayrımcılığı rejiminin (apartheid) son ermesinde önemli rol oynayan Nobel barış ödüllü başpiskopos Desmond Tutu hayatını kaybetti.

Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına dayalı rejiminin (apartheid) son ermesinde önemli rol oynayan, Nobel barış ödüllü insan hakları savunucusu başpiskopos Desmond Tutu 90 yaşında vefat etti.

1970'lerden beri ırkçı rejime karşı sesini yükselten Tutu, apartheid rejiminin 1990'ların başında yıkılması sonrası bu dönemde işlenen suçları soruşturmak ve toplumsal uzlaşma sağlamak amacıyla kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'na yaklaşık 10 yıl boyunca başkanlık etti. Tutu, 'Güney Afrika'nın vicdanı' olarak anılıyordu.

Ölümünün ardından Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Başpikopos Desmond Tutu'nun vefatı, bize özgür bir Güney Afrika'yı miras bırakan sıra dışı bir Güney Afrikalılar nesli açısından yeni bir kayıp" denildi. 

'KENDİM İÇİN ÖTANAZİYE KARŞI DEĞİLİM' DEMİŞTİ

Tutu'ya 1990'ların sonunda prostat kanseri teşhisi konmuş, son yıllarda da kanser tedavisiyle bağlantılı enfeksiyonların tedavisi için birkaç kez hastaneye yatmıştı. Kendisi için ötanaziye karşı olmadığını dile getirmiş bir isim olan olan Tutu'nun, Cape Town'daki bir bakım evinde vefat ettiği açıklandı.

Kaynak: Diğer

Güney Afrika