Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Han Kang neden basın toplantısı yapmadığını açıkladı

Nobel Kitap Kültür Sanat haberleri

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Güney Koreli yazar Han Kang'ın kitaplarına yoğun ilgi var. Özellikle Güney Kore'de kitapçılarda uzun kuyruklar oluştu. Han Kang ise basın toplantısı yapmama kararı aldı. Peki neden?

Kitaplarının satışı fırladı, stoklar tükendi. 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Güney Koreli yazar Han Kang'a ilgi tavan yaptı.

Güney Koreliler de gururlu, çünkü nobel edebiyat ödülü ilk kez kendi ülkelerinden bir yazara verildi.

Nobelli yazar bu ilgiyi şimdilik karşılıksız bırakacak. Basın toplantısı düzenlememe kararı aldı. Gerekçesini, kendi de bir yazar olan babası Han Seung-Won açıkladı.

"Bana dedi ki, Rusya ve Ukrayna arasında, İsrail ve Filistin arasında şiddetli savaşlar sürerken, her gün insanlar ölürken bunu nasıl kutlayabilirim? Nasıl neşeyle basın toplantısı düzenleyebilirim."

53 yaşındaki Han Kang, tarihsel travmalara değinen, insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan, şiirsel yanı yoğun nesirleri nedeniyle, Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Yazarın en bilinen kitabı Vejetaryen'in yanı sıra Çocuk geliyor, Beyaz Kitap, Veda Etmiyorum adlı eserleri de Türkçeye çevrildi.