Netanyahu'dan Sudan'ın "İsrail ile barış anlaşması bekliyoruz" çağrısına yanıt

Netanyahu'dan Sudan'ın "İsrail ile barış anlaşması bekliyoruz" çağrısına yanıt

Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Badavi Sadık, İsrail ile barış anlaması imzalamak istediklerini belirtmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Aşkenazi, Sadık'ın tutumunu memnuniyetle karşıladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Twitter hesabından paylaştığı açıklamada, “İsrail, Sudan ve tüm bölge barış anlaşmasından kazançlı çıkacak ve birlikte bölgenin tüm halkları için daha iyi bir gelecek tesis edebilecek. Bu vizyonun hayata geçmesi için gerekli her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Sudan’ın açıklaması ile ilgili bir değerlendirme de İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi’den geldi. Aşkenazi, şu ifadeleri paylaştı:

“Sudan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması, Sudan'ın İsrail'in tanınmasına ve onunla barış anlaşmasının imzalanmasına karşı çıkma çağrısı yaptığı Hartum'daki zirveden tam 53 yıl sonra, bu günlerde genel olarak Ortadoğu'da ve özellikle Sudan'da meydana gelen önemli değişikliklere işaret ediyor. Ülkeler arasında normalleşme, barış, anlaşmalar ve tanınma sürecini ilerleten her adımı memnuniyetle karşılıyorum.”

NE OLMUŞTU?

Sky News Arabia’ya konuşan Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sadık, ülkesinin Hartum ile İsrail arasında temasların olduğunu inkar etmediğini ifade ederek, şunları demişti:

“Sudan ve İsrail arasında düşmanlığın devam etmesi için bir neden yok. İsrail ile, Sudan'ın eşitliğine ve çıkarlarına dayalı, değerleri ve normları zedelenmeksizin bir barış anlaşması bekliyoruz.”

Sadık, ‘Sudan Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail tarafı ile barış anlaşması imzalamak için temas temas kurmaya hazırlandığını’ da sözlerine eklemişti.

SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ŞAŞKINIZ, AÇIKLAMA İZAHA MUHTAÇ 

Sudan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Bakanlık Sözcüsü Sadık'ın açıklamalarından dolayı 'şaşkın' olduklarını ifade etmişti.

Açıklamada, sözcünün İsrail'le barış yapılacağına ilişkin bir açıklamada bulunma konusunda talimat almadığı belirtilerek, söz konusu açıklamanın izaha muhtaç belirsiz bir durum ortaya çıkardığı kaydedilmişti. 

Sudan İsrail netanyahu